Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby
Śledź po skandynawsku
Śledź po skandynawsku to chyba najbardziej aromatyczny ze śledzi jakie do tej pory zrobiłem. Dodatek goździków, miodu i cynamonu sprawia, że smak jest nie do podrobienia. To danie musi się znaleźć na Waszym świątecznym stole. Zapraszam do lektury przepisu i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały.
Śledź po skandynawsku
Składniki:
- 600 g filetów śledziowych w oleju
- 2 małe cebule
- 500 ml wody
- 25 goździków
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 kawałki kory cynamonu
- 1 ząbek czosnku
- 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka płynnego miodu np. lipowego
- 1 łyżka octu winnego
- 80 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze spróbuj śledzie, jeżeli są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie dokładnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki, ok 3 cm szerokości. Odstaw na bok.
Krok 2:
Po drugie jedną cebulę pokrój w drobną kostkę, drugą przekrój na pół i opal nad palnikiem (można też na suchej patelni lub w piekarniku).
Krok 3:
Do rondelka wlej wodę. Następnie dodaj przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, korę cynamonu, rozgnieciony ząbek czosnku oraz opaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu, aż w rondelku pozostanie 1/5 objętości płynu, około 100 ml. Na koniec przecedź wywar, odstaw do przestygnięcia.
Krok 4:
W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, miód, ocet winny i ostudzony wywar. Następnie zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 5:
Dodaj śledzia i pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec całość wymieszaj, odstaw do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Więcej inspiracji na pyszne śledzie oraz inne ryby znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.
Pierwszy raz przygotowałam takie pyszne śledzie! Rodzina zachwycona. Polecam.