Przepis
Składniki
- 200 g filetu z białej ryby np. dorsz lub miruna
- 300 g filetu z łososia
- 1 ząbek czosnku
- 10 g imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 pęczka koperku
- 1 jajko
- 45 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
Ryż:
- 150 g jasnej części pora
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 550 g wody
- 125 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
- Filety z ryb umieść w misie miksującej dodaj, czosnek, imbir, sok z cytryny, bułkę tartą, sól i pieprz. Miksuj 10 s/ obr. 7
- Z powstałej masy uformuj pulpeciki o średnicy 2-3 cm i ułóż je na posmarowanej olejem przystawce Varoma. odstaw na bok.
- Pora pokrój w 3 cm kawałki, włóż do naczynia miksującego. Miksuj 7s / obr. 5.
- Zsuń kopystką pora ze ścianek na dno naczynia. Dodaj oliwę z oliwek i smaż 3 min/ 120°C /obr. 1.
- Do przesmażonego pora dodaj surowy ryż, sól i pieprz. Smaż 3 min/ 120°C /obr. 1.
- Do ryżu dodaj wodę. Na misę nałóż nadstawkę Varoma z pulpecikami. Gotuj 15 min / Varoma / obr. 1
- Odstaw gotowe pulpety na bok. Do ryżu dodaj koncentrat oraz przecier pomidorowy. Gotuj 2 min / 100°C / obr. 1
- Pulpety podawaj z ryżem.
Dlaczego z mojego ryżu wyszła zmielona papka? Ziarna nie zachowały kształtu. 🙁
Nie mam pojęcia, moje danie wyszło jak na zdjęciu.