Przepis
Jajka faszerowane
Strusie jajo faszerowane
Składniki
- 1 jajko strusie
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 pęczki szczypiorku
- 80 g tartej bułki
- 100 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jajko strusia gotujemy w osolonej wodzie na twardo około 2 godzin. Po wyjęciu i ostudzeniu dzielimy piłką do metalu wzdłuż na pół, uważając, żeby nie uszkodzić skorupy. Delikatnie wyjmujemy żółtko i białko z obu połówek. Dokładnie siekamy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki i posiekanym szczypiorem oraz z tartą bułką. Doprawiamy solą i pieprzem. Połówki skorup od wewnątrz smarujemy masłem. Resztę masła siekamy i dodajemy do farszu. Farsz nakładamy do wysmarowanych skorup. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120ºC. Zapiekamy około 30-40 minut. Podajemy w skorupach na półmiskach.