Przepis
Wieprzowina
Łopatka w sosie kminkowym
Składniki
- 600 g łopatki bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 5 łyżeczek kminku
- 1 łyżka majeranku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sporządzamy mieszankę z soli, pieprzu, posiekanego czosnku, papryki, majeranku i 2 łyżeczek kminku. Nacieramy dokładnie mięso, zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 3-24 godzin. Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do brytfanny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C aż do miękkości, podlewając sosem. Rozgrzewamy masło, dodajemy resztę kminku i pokrojoną w kostkę cebulę - przesmażamy, dodajemy sos powstały podczas pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Mięso kroimy w plastry, sos przecieramy i polewamy nim mięso. Podajemy z kopytkami lub z ziemniakami z wody albo puree.