Przepis
Sosy ciepłe
Sos z pieczonej papryki i pomidorów
Składniki
- 2 duże czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Z papryki wytnij małym nożykiem gniazda nasienne, cebulę w łupinach przekrój na pół, czosnek podziel na ząbki. W naczyniu do zapiekania ułóż: paprykę, cebulę i całe ząbki czosnku. Warzywa skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i piecz całość około 25 minut. Po tym czasie przełóż warzywa do miski zawiń w folię spożywczą i odstaw na 40 minut. Warzywa obierz ze skórki a następnie zmiksuj z pomidorami na gładką masę. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.