X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy ciepłe

Sos z pieczonej papryki i pomidorów

Składniki

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Z papryki wytnij małym nożykiem gniazda nasienne, cebulę w łupinach przekrój na pół, czosnek podziel na ząbki. W naczyniu do zapiekania ułóż: paprykę, cebulę i całe ząbki czosnku. Warzywa skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i piecz całość około 25 minut. Po tym czasie przełóż warzywa do miski zawiń w folię spożywczą i odstaw na 40 minut. Warzywa obierz ze skórki a następnie zmiksuj z pomidorami na gładką masę. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również