Przepis
Ciasta i ciastka
Ciasto Tygrysek
Składniki
I ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 kostka margaryny,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany,
- 4 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki amoniaku
II ciasto na roladę
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku,
masa budyniowa
- 1/2 l mleka,
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
- 1 kostka masła,
- cukier do smaku ( około 1/2 szklanki)
dodatki
- powidła,
- masa makowa z puszki,
- 3 zielone galaretki,
- owoce np: brzoskwinie z puszki,
Sposób przygotowania
I ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części. Z większej części upiec placek, a z 2 zrobić pierogi z masą makową.
II ciasto:
Ubić na sztywno białka, dodać cukier, żółtka wymieszane z proszkiem i mąkę i delikatnie wymieszać. Upiec ciasto. Po wystygnięciu posmarować powidłami i zwinąć na roladę. Masa budyniowa Ugotować budyń, a gdy wystygnie dodawać go do utartego z cukrem na puch masła. przekładanie ciasta Kruchy placek posmarować powidłami, na nie układamy upieczone pierogi, na to masa budyniowa. Na masie układamy pokrojoną w plastry roladę, a między roladę owoce. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką.
SMACZNEGO.