Przepis
Wołowina, Cielęcina
Rostbef w ziołowej skórce
Składniki
- 1 kg rostbefu
- 2 łyżki oleju
- szalotki
- 1 żółtko
- 10 g mąki
- płaska łyżeczka sproszkowanej gorczycy
- zioła siekane (pęczek pietruszki albo dwa,pęczek szczypiorku albo dwa
około 20- 30 igiełek rozmarynu, 4 gałązki tymianku,pęczek majeranku,trochę estragonu) - łyżka musztardy Dijon Originale
- 2 łyżki tartej bułki
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Rostbef zrumienić ze wszystkich stron na bardzo gorącej patelni.Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na 30 minut do ogrzanego uprzednio do 220°C piekarnika. Drobno posiekane szalotki wymieszać z żółtkiem,mąką,gorczycą,zmiażdżonym czosnkiem i siekanymi ziołami. Masę doprawić solą i pieprzem,zostawić w zimnym miejscu. mięso wyjąć z pieca,sprawdzić czy jest upieczone. Jedną stronę mięsa posmarować musztardą.posypać bułką tartą i ułożyć na niej masę ziołową mocno ją przyciskając. Mięso włożyć do brytfanny i umieścić pod grillem lub na najwyższej półce w piekarniku na 10 minut. Po wyjęciu pokroić mięso na kawałki.