X

Czego szukasz?

Przepis
Wołowina, Cielęcina

Rostbef w ziołowej skórce

Składniki

  • 1 kg rostbefu
  • 2 łyżki oleju
  • szalotki
  • 1 żółtko
  • 10 g mąki
  • płaska łyżeczka sproszkowanej gorczycy
  • zioła siekane (pęczek pietruszki albo dwa,pęczek szczypiorku albo dwa
    około 20- 30 igiełek rozmarynu, 4 gałązki tymianku,pęczek majeranku,trochę estragonu)
  • łyżka musztardy Dijon Originale
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Rostbef zrumienić ze wszystkich stron na bardzo gorącej patelni.Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na 30 minut do ogrzanego uprzednio do 220°C piekarnika. Drobno posiekane szalotki wymieszać z żółtkiem,mąką,gorczycą,zmiażdżonym czosnkiem i siekanymi ziołami. Masę doprawić solą i pieprzem,zostawić w zimnym miejscu. mięso wyjąć z pieca,sprawdzić czy jest upieczone. Jedną stronę mięsa posmarować musztardą.posypać bułką tartą i ułożyć na niej masę ziołową mocno ją przyciskając. Mięso włożyć do brytfanny i umieścić pod grillem lub na najwyższej półce w piekarniku na 10 minut. Po wyjęciu pokroić mięso na kawałki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również