Mój ulubiony tatar wołowy to danie, które pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. W sumie rzadko zdarza się, abym przygotowywał go sam dla siebie, tak dla kaprysu „bo mam ochotę”. Najczęściej towarzyszy różnym mniejszym lub np. większym spędom o różnym charakterze – rodzinnym lub bardziej przyjacielskim. Potrawa ta może się kojarzyć, dość słusznie zresztą z knajpami typu „wódka i zakąska”. Wszak befsztyk tatarski to jedna z ulubionych przekąsek podczas suto zakrapianych posiadówek, najczęściej w męskim gronie.
Obecnie większość restauracji, barów i knajp posiada w menu tatara a wariacji na jego temat jest nieskończenie wiele. Mam wrażenie, że historia tego dania cały czas pisze się się na nowo, wzbogacając o kolejne modyfikacje i dodatki. Osobiście uważam, że nie ma jednego słusznego tatara, chociażby dlatego, że mamy wersję PRL-owska z cebulą i magii i jest wersja z kawiorem i truflą. Jedna klasyczna dla przeciętnego Polaka, druga klasyczna dla zamożnego mieszkańca Nowego Jorku. Świadczy to tylko o tym, że befsztyk tatarski może być i jest interpretowany na tysiące różnych sposobów. A pierwsza wcale nie jest lepsza od kolejnej.
Mój ulubiony tatar wołowy
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego ligawa, udziec lub rostbef
- 1 cebula
- 3 ogórki kiszone
- 2 łyżki kaparów
- 5-6 marynowanych grzybów np. prawdziwków
- 3 żółtka
- 1 łyżka musztardy dijon, ja sięgam po tą od Roleskiego
- 50 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- do dekoracji np. szczypiorek
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mięso jest kluczowe w procesie przygotowania tatara. Należy kupować je u sprawdzonych dostawców, nie patrząc przy tym na cenę.
Mięso po przyniesieniu do domu opłucz pod zimną bieżącą wodą i dokładnie osusz. Wołowinę oczyść z wszelkich błon i przerostów Przed obróbką mięso warto jest delikatnie zmrozić, w ten sposób ułatwisz sobie krojenie.
Krok 2:
Wołowinę najpierw pokrój w poprzek włókien w bardzo cienkie plastry. Następnie posiekaj w drobną kostkę, po czym jeszcze kilka razy rozdrobnij ostrzem noża.
Krok 3:
Cebulę, ogórki, kapary i marynowane grzybki posiekaj w drobną kostkę, dodaj je do mięsa. Wbij żółtka, dodaj musztardę, olej roślinny. Dopraw pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki.
Mój ulubiony tatar wołowy dekoruje pozostałymi siekanymi warzywami oraz szczypiorem. Ewentualnie dla miłośników podaje dodatkowe żółtko.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Panie Jakubie,
chciałabym zapytać, czy świeżą wołowinę dobrej jakości można zamrozić kilka dni wcześniej i użyć rozmrożonej do przygotowania tatara?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź!
Do tatara zawsze używam świeżej wołowiny, tatar traci na smaku, gdy przygotowujemy go z mrożonej wołowiny.