Mój ulubiony tatar wołowy to danie, które pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. W sumie rzadko zdarza się, abym przygotowywał go sam dla siebie, tak dla kaprysu „bo mam ochotę”. Najczęściej towarzyszy różnym mniejszym lub większym spędom o różnym charakterze – rodzinnym lub bardziej przyjacielskim. Potrawa ta może się kojarzyć, dość słusznie zresztą z knajpami typu „wódka i zakąska”. Wszak befsztyk tatarski to jedna z ulubionych przekąsek podczas suto zakrapianych posiadówek, najczęściej w męskim gronie.
Obecnie większość restauracji, barów i knajp posiada w menu tatara a wariacji na jego temat jest nieskończenie wiele. Mam wrażenie, że historia tego dania cały czas pisze się się na nowo, wzbogacając o kolejne modyfikacje i dodatki. Osobiście uważam, że nie ma jednego słusznego tatara, chociażby dlatego, że mamy wersję PRL-owska z cebulą i magii i jest wersja z kawiorem i truflą. Jedna klasyczna dla przeciętnego Polaka, druga klasyczna dla zamożnego mieszkańca Nowego Jorku. Świadczy to tylko o tym, że befsztyk tatarski może być i jest interpretowany na tysiące różnych sposobów. A pierwsza wcale nie jest lepsza od kolejnej.
Mięso jest kluczowe w procesie przygotowania tatara. Należy kupować je u sprawdzonych dostawców, nie patrząc przy tym na cenę.
Mięso po przyniesieniu do domu opłucz pod zimną bieżącą wodą i dokładnie osusz. Wołowinę oczyść z wszelkich błon i przerostów Przed obróbką mięso warto jest delikatnie zmrozić, w ten sposób ułatwisz sobie krojenie.
Krok 2:
Wołowinę najpierw pokrój w poprzek włókien w bardzo cienkie plastry. Następnie posiekaj w drobną kostkę, po czym jeszcze kilka razy rozdrobnij ostrzem noża.
Krok 3:
Cebulę, ogórki, kapary i marynowane grzybki posiekaj w drobną kostkę, dodaj je do mięsa. Wbij żółtka, dodaj musztardę, olej roślinny. Dopraw pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki.
Mój ulubiony tatar wołowy dekoruje pozostałymi siekanymi warzywami oraz szczypiorem. Ewentualnie dla miłośników podaje dodatkowe żółtko.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.