X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoWołowina, Cielęcina

Mój ulubiony tatar wołowy

Mój ulubiony tatar wołowy to danie, które pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. W sumie rzadko zdarza się, abym przygotowywał go sam dla siebie, tak dla kaprysu „bo mam ochotę”. Najczęściej towarzyszy różnym mniejszym lub np. większym spędom o różnym charakterze – rodzinnym lub bardziej przyjacielskim. Potrawa ta może się kojarzyć, dość słusznie zresztą z knajpami typu „wódka i zakąska”. Wszak befsztyk tatarski to jedna z ulubionych przekąsek podczas suto zakrapianych posiadówek, najczęściej w męskim gronie.

Obecnie większość restauracji, barów i knajp posiada w menu tatara a wariacji na jego temat jest nieskończenie wiele. Mam wrażenie, że historia tego dania cały czas pisze się się na nowo, wzbogacając o kolejne modyfikacje i dodatki. Osobiście uważam, że nie ma jednego słusznego tatara, chociażby dlatego, że mamy wersję PRL-owska z cebulą i magii i jest wersja z kawiorem i truflą. Jedna klasyczna dla przeciętnego Polaka, druga klasyczna dla zamożnego mieszkańca Nowego Jorku. Świadczy to tylko o tym, że befsztyk tatarski może być i jest interpretowany na tysiące różnych sposobów. A pierwsza wcale nie jest lepsza od kolejnej.

Mój ulubiony tatar wołowy

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego ligawa, udziec lub rostbef
  • 1 cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki kaparów
  • 5-6 marynowanych grzybów np. prawdziwków 
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka musztardy dijon, ja sięgam po tą od Roleskiego
  • 50 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • do dekoracji np. szczypiorek

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso jest kluczowe w procesie przygotowania tatara. Należy kupować je u sprawdzonych dostawców, nie patrząc przy tym na cenę.

Mięso po przyniesieniu do domu opłucz pod zimną bieżącą wodą i dokładnie osusz. Wołowinę oczyść z wszelkich błon i przerostów Przed obróbką mięso warto jest delikatnie zmrozić, w ten sposób ułatwisz sobie krojenie.

Krok 2:

Wołowinę najpierw pokrój w poprzek włókien w bardzo cienkie plastry. Następnie posiekaj w drobną kostkę, po czym jeszcze kilka razy rozdrobnij ostrzem noża.

Krok 3:

Cebulę, ogórki, kapary i marynowane grzybki posiekaj w drobną kostkę, dodaj je do mięsa. Wbij żółtka, dodaj musztardę, olej roślinny. Dopraw pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki.

Mój ulubiony tatar wołowy dekoruje pozostałymi siekanymi warzywami oraz szczypiorem. Ewentualnie dla miłośników podaje dodatkowe żółtko.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Panie Jakubie,

    chciałabym zapytać, czy świeżą wołowinę dobrej jakości można zamrozić kilka dni wcześniej i użyć rozmrożonej do przygotowania tatara?

    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź!

    • Do tatara zawsze używam świeżej wołowiny, tatar traci na smaku, gdy przygotowujemy go z mrożonej wołowiny.

Sprawdź również