X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoWołowina, Cielęcina

Mój ulubiony tatar wołowy

Mój ulubiony tatar wołowy to danie, które pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. W sumie rzadko zdarza się, abym przygotowywał go sam dla siebie, tak dla kaprysu „bo mam ochotę”. Najczęściej towarzyszy różnym mniejszym lub większym spędom o różnym charakterze – rodzinnym lub bardziej przyjacielskim. Potrawa ta może się kojarzyć, dość słusznie zresztą z knajpami typu „wódka i zakąska”. Wszak befsztyk tatarski to jedna z ulubionych przekąsek podczas suto zakrapianych posiadówek, najczęściej w męskim gronie.

Obecnie większość restauracji, barów i knajp posiada w menu tatara a wariacji na jego temat jest nieskończenie wiele. Mam wrażenie, że historia tego dania cały czas pisze się się na nowo, wzbogacając o kolejne modyfikacje i dodatki. Osobiście uważam, że nie ma jednego słusznego tatara, chociażby dlatego, że mamy wersję PRL-owska z cebulą i magii i jest wersja z kawiorem i truflą. Jedna klasyczna dla przeciętnego Polaka, druga klasyczna dla zamożnego mieszkańca Nowego Jorku. Świadczy to tylko o tym, że befsztyk tatarski może być i jest interpretowany na tysiące różnych sposobów. A pierwsza wcale nie jest lepsza od kolejnej.

Mój ulubiony tatar wołowy

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso jest kluczowe w procesie przygotowania tatara. Należy kupować je u sprawdzonych dostawców, nie patrząc przy tym na cenę.

Mięso po przyniesieniu do domu opłucz pod zimną bieżącą wodą i dokładnie osusz. Wołowinę oczyść z wszelkich błon i przerostów Przed obróbką mięso warto jest delikatnie zmrozić, w ten sposób ułatwisz sobie krojenie.

Krok 2:

Wołowinę najpierw pokrój w poprzek włókien w bardzo cienkie plastry. Następnie posiekaj w drobną kostkę, po czym jeszcze kilka razy rozdrobnij ostrzem noża.

Krok 3:

Cebulę, ogórki, kapary i marynowane grzybki posiekaj w drobną kostkę, dodaj je do mięsa. Wbij żółtka, dodaj musztardę, olej roślinny. Dopraw pieprzem, wymieszaj i odstaw do lodówki. Mój ulubiony tatar wołowy dekoruje pozostałymi siekanymi warzywami oraz szczypiorem. Ewentualnie dla miłośników podaje dodatkowe żółtko.

—>TUTAJ<— znajdziesz inne pomysłowe przekąski 🙂

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również