X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży 7 g
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 2 żółtka do posmarowania grissini przed pieczeniem
  • ew. dodatki: sól gruboziarnista, czarnuszka, sezam, płatki chilli, lub innych ulubionych suszonych ziół.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki przełóż do misy i wyrabiaj tak długo, aż ciasto zacznie być gładkie odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania jeśli chcesz możesz dodać czarnuszkę, sezam, płatki chilli, lub innych ulubionych suszonych ziół. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasto uformuj cienkie ruloniki o długości ok 15-20 cm i średnicy 0,5 cm. Mi najwygodniej formowało się na suchej drewnianej desce. Gotowe ruloniki posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp ulubionymi dodatkami. Przekąski przełóż na papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. przez 15 minut. Gotowe grissini przełóż na kratkę do studzenia.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również