Przepis
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży 7 g
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 70 ml oliwy z oliwek
- 2 żółtka do posmarowania grissini przed pieczeniem
- ew. dodatki: sól gruboziarnista, czarnuszka, sezam, płatki chilli, lub innych ulubionych suszonych ziół.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki przełóż do misy i wyrabiaj tak długo, aż ciasto zacznie być gładkie odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania jeśli chcesz możesz dodać czarnuszkę, sezam, płatki chilli, lub innych ulubionych suszonych ziół. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasto uformuj cienkie ruloniki o długości ok 15-20 cm i średnicy 0,5 cm. Mi najwygodniej formowało się na suchej drewnianej desce. Gotowe ruloniki posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp ulubionymi dodatkami. Przekąski przełóż na papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. przez 15 minut. Gotowe grissini przełóż na kratkę do studzenia.