X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży 7 g
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 2 żółtka do posmarowania grissini przed pieczeniem
  • ew. dodatki: sól gruboziarnista, czarnuszka, sezam, płatki chilli, lub innych ulubionych suszonych ziół.

Sposób przyrządzania

Wszystkie składniki przełóż do misy i wyrabiaj tak długo, aż ciasto zacznie być gładkie odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania jeśli chcesz możesz dodać czarnuszkę, sezam, płatki chilli, lub innych ulubionych suszonych ziół. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasto uformuj cienkie ruloniki o długości ok 15-20 cm i średnicy 0,5 cm. Mi najwygodniej formowało się na suchej drewnianej desce. Gotowe ruloniki posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp ulubionymi dodatkami. Przekąski przełóż na papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. przez 15 minut. Gotowe grissini przełóż na kratkę do studzenia.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również