Ciasta i ciastkaWalentynki
Sernik truskawkowy na zimno
Sernik truskawkowy na zimno to letni must ciast. Nie wyobrażam sobie lata bez sernika na zimno i bez tony truskawek zjedzonych w tym czasie. Co roku czekam, aż dostępne będą w sklepach i na targach polskie truskawki. Bo wszyscy wiemy, że polskie truskawki bez wątpienia są najlepsze! A dodam tylko, że poniższy sernik możecie również zrobić po sezonie, bo z pewnością z mrożonymi truskawkami będzie tak samo pyszny!
SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO
Składniki:
- 700 g twarogu sernikowego np. z wiaderka
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 600 g truskawek świeżych lub np. mrożonych
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny lub np. galaretka truskawkowa
- Liście mięty do dekoracji
Biszkopt:
- 2 jajka
- 150 g mąki (3/4 szklanki)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka masła do smarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej
Sernik truskawkowy na zimno
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jajka wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj całość, do momentu aż składniki się połączą. Ciasto wlej do tortownicy (22-24cm). Wstaw do ciepłego piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 35-40 minut, aż biszkopt odstaje od brzegów formy. Wyjmij do ostudzenia. Jeśli biszkopt jest nierówny, zetnij go na płasko.
Krok 2:
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej wody, następnie odstaw do wystygnięcia.
Krok 3:
Twaróg wymieszaj z cukrem, następnie dodaj 150 ml śmietany i całość zmiksuj. Truskawki zagotuj, mrożone bez dodatku wody, przez około 10 minut. Po tym czasie przetrzyj przez sito i odstaw do wystygnięcia.
Krok 4:
Zmiksuj razem mus truskawkowy, masę serową i żelatynę. Następnie całość przelej do tortownicy i wstaw do lodówki, aż stężeje. Ubij pozostałą śmietanę na sztywno. Kiedy sernik zgęstnieje udekoruj ciasto kawałkami truskawek lub np. malinami, miętą i gwiazdkami z bitej śmietany.
Sernik truskawkowy na zimno
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, np. słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<