Zupy
Kapuśniak z żurawiną i tłuczonymi ziemniakami
Na przednówku towarzyszy mi delikatne poczucie chłodu i smutku. Spokojnie nie grozi mi depresja, jednak pogoda nie rozpieszcza, a warzywa i owoce nie dość, że drogie to jeszcze w ograniczonym asortymencie. Na szczęście mam lekarstwo na tę chandrę, jest nim Kapuśniak z żurawiną i tłuczonymi ziemniakami. Zupa ta jest pożywna, ale nie ciężka. Cudownie pachnie kiszoną kapustą i kminkiem, ale także innymi niecodziennymi aromatami. Wspaniałego głębszego smaku nadaje tej potrawie żurawina, oraz szczypta mielonego cynamonu. Uwielbiam ją – smakuje wyśmienicie!
Kapuśniak z żurawiną i tłuczonymi ziemniakami
Składniki:
- 400 g skrzydełek z kurczaka
- 2 l wody
- 4 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek bulwy selera
- 1 mała cebula
- 500 g ziemniaków
- 1 słoik kapusty kiszonej z żurawiną MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA
- 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- świeża natka pietruszki
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Skrzydełka z kurczaka zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz marchew, następnie pietruszkę i seler pokrojone w cienkie słupki. Warzywa również można zetrzeć na tarce jarzynowej, jednak wolę jak mają swoją fakturę. Gotuj 15 minut na małym ogniu.
Krok 2:
Kapustę z żurawiną z MANUFAKTURY WIELKOPOLSKIEJ posiekaj. Możesz zrobić to według swoich indywidualnych upodobań. Jeden woli dłuższe kawałki kapusty, inny np. bardzo drobno posiekane.
Obrane ziemniaki ugotuj osobno w osolonym wrzątku do miękkości.
Krok 3:
Posiekaną kiszoną kapustę, kminek i cynamon dodaj do zupy. Następnie gotuj aż składniki będą miękkie – około 20 minut.
Kiedy ziemniaki się ugotują odlej wodę, odparuj je chwilę z nadmiaru wilgoci. Garnek przykryj pokrywką i potrząśnij kilka razy aby ziemniaki się delikatnie rozpadły. Włóż ziemniaki na talerz i zalej gorącą zupą.
Kapuśniak z żurawiną i tłuczonymi ziemniakami podawaj z dużą ilością świeżo posiekanej natki pietruszki. Ja dodatkowo lubię złapać jeszcze kawałek dobrego ciemnego pieczywa.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych zup znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!