X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Szaszłyk z łososia z brukselką

Pewnego dnia pomyślałem sobie, że łosoś jest spoko i brukselka też. Może by to razem połączyć w jedno danie???Chwile pokombinowałem i wymyśliłem szaszłyk z łososia z brukselką. Pomysł dobry, ale rzeczywistość przerosła wszelkie oczekiwania. Te dwa składniki na jednej szpadce, sprawdzają się jakby od zawsze byłyby sobie przeznaczone. W ten prosty sposób ożeniłem łososia z brukselką 😉 Idealnym dopełnieniem tego mariażu, okazał się sos ogórkowy, kremowy, lekko pikantny i odpowiednio kwaskowy: PYSZNOŚCI 🙂

Szaszłyk z łososia z brukselką. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g fileta z łososia ze skórą
  • 250 g brukselki, ale kupiłbym więcej jako dodatek
  • 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania brukselki
  • 1 łyżeczka soli do gotowania brukselki
  • sos ogórkowy od Roleskiego
Marynata:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sok z połowy cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Filet z łososia oczyść z łusek ewentualnych ości. Rybę pokrój w plastry grubości jednego centymetra.

Brukselkę oczyść z wierzchnich brzydszych liści, odetnij stwardniałe końcówki. Gotuj w osolonym i delikatnie posłodzonym wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź i ostudź pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym.

Krok 2:

Brukselkę i łososia nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Ja od wielu lat jestem eko i korzystam z szpadek wielokrotnego użytku. Na końcu wpisu znajdziecie LINK do fajnego produktu w niskiej cenie.

Krok 3:

Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury z funkcją termoobiegu, u mnie jest to 230°C. Gotowe szaszłyki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Potrawę dopraw składnikami marynaty: solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.

Szaszłyk z łososia z brukselką zapiekaj przez 10 minut. Tak krótki czas w bardzo wysokiej temperaturze sprawi, że ryba będzie soczysta, a brukselka delikatnie chrupiąca.

Szaszłyk z łososia z brukselką podałem…

No właśnie z czym podać to danie…Ja postawiłem na jeszcze odrobinę brukselki, biały ryż oraz sos ogórkowy, który kapitalnie komponuje się z potrawami z ryby.

Więcej rybnych inspiracji znajdziecie —>TUTAJ<— SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Panie Jakubie, a co bedzie jak brukselke ugotuje bez cukru? Ewentualnie czym zastapic brukselke? Danie wyglada oblednie.

    • Cukier sprawia, że brukselka lepiej zachowuje zielony kolor i traci trochę goryczkę. Udział cukru jest znikomy, ale i nie wpływa to znacznie na smak. Jeżeli jednak Ci to przeszkadza to zrezygnuj z cukru, a brukselkę możesz zastąpić cukinią, oczywiście bez wcześniejszego jej gotowania 🙂

Sprawdź również