Dania główneRyby
Szaszłyk z łososia z brukselką
Pewnego dnia pomyślałem sobie, że łosoś jest spoko i brukselka też. Może by to razem połączyć w jedno danie??? Chwile pokombinowałem i wymyśliłem szaszłyk z łososia z brukselką. Pomysł dobry, ale rzeczywistość przerosła wszelkie oczekiwania. Te dwa składniki na jednej szpadce, sprawdzają się jakby od zawsze byłyby sobie przeznaczone. W ten prosty sposób ożeniłem łososia z brukselką 😉 Idealnym dopełnieniem tego mariażu, okazał się bez wątpienia sos ogórkowy, kremowy, lekko pikantny i odpowiednio kwaskowy: PYSZNOŚCI 🙂
Szaszłyk z łososia z brukselką. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g fileta z łososia ze skórą
- 250 g brukselki, ale kupiłbym więcej jako dodatek
- 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania brukselki
- 1 łyżeczka soli do gotowania brukselki
- sos ogórkowy od Roleskiego
Marynata:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sok z połowy cytryny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze filet z łososia oczyść z łusek ewentualnych ości. Następnie rybę pokrój w plastry grubości jednego centymetra.
Brukselkę oczyść z wierzchnich brzydszych liści, odetnij stwardniałe końcówki. Gotuj w osolonym i delikatnie posłodzonym wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź i ostudź pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Po drugie brukselkę i łososia nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Ja od wielu lat jestem eko i korzystam z szpadek wielokrotnego użytku.
Krok 3:
Następnie rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury z funkcją termoobiegu, u mnie jest to 230°C. Gotowe szaszłyki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec potrawę dopraw składnikami marynaty: solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Szaszłyk z łososia z brukselką zapiekaj przez 10 minut. Tak krótki czas w bardzo wysokiej temperaturze sprawi, że ryba będzie soczysta, a brukselka bez wątpienia delikatnie chrupiąca.
Szaszłyk z łososia z brukselką podałem…
No właśnie z czym podać to danie…Ja postawiłem na jeszcze odrobinę brukselki, biały ryż oraz sos ogórkowy, który kapitalnie komponuje się z potrawami z ryby.
Więcej rybnych inspiracji znajdziecie —>TUTAJ<—
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram
Panie Jakubie, a co bedzie jak brukselke ugotuje bez cukru? Ewentualnie czym zastapic brukselke? Danie wyglada oblednie.
Cukier sprawia, że brukselka lepiej zachowuje zielony kolor i traci trochę goryczkę. Udział cukru jest znikomy, ale i nie wpływa to znacznie na smak. Jeżeli jednak Ci to przeszkadza to zrezygnuj z cukru, a brukselkę możesz zastąpić cukinią, oczywiście bez wcześniejszego jej gotowania 🙂