X

Czego szukasz?

Przepis
Wieprzowina

Schab w cieście

Składniki

1,5 kg schabu
3 cebule
3 goździki
kilka ziarenek pieprzu
1 pęczek natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
30 dag kwaśnej śmietany
8 łyżek mleka
45 dag ciasta francuskiego
1 żółtko
10 dag sera gouda
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Obrać cebule, przełożyć do garnka. Dodać goździki i ziarenka pieprzu, zalać 2 litrami wody, włożyć mięso. Gotować 45 minut, przestudzić. Natkę i szczypiorek posiekać. Pozostałą cebulę posiekać w kosteczkę, wymieszać z 6 łyżkami mleka, śmietaną i zieleniną. Sos przyprawić solą i pieprzem, schłodzić. Żółtko wymieszać z resztą mleka. Dwa płaty ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie, umieścić na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować żółtkiem. Piec około 15 minut w temp. 200ºC, wystudzić. Pozostałe płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, rozwałkować na kwadrat o wymiarach 30 na 30 cm. Schab natrzeć grubo mielonym pieprzem. Ułożyć na cieście, dokładnie zawinąć, również posmarować mieszanką żółtka i mleka. Piec około 35 minut w temp. 200ºC. Żółty ser zetrzeć na tarce, po 25 minutach pieczenia posypać nim schab w cieście. Wyjąć z pieca. Podawać z przygotowanym sosem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również