Przepis
Wieprzowina
Żeberka z fasolą
Składniki
- 80 dag żeberek wieprzowych
- 1 puszka białej fasoli
- szklanka soku pomidorowego
- 2 cebule
- 2-3 łyżki oleju
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- majeranek
- zioła prowansalskie
- papryka, sól, cukier
- pieprz z młynka
Sposób przygotowania
Żeberka natrzeć majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować keczupem, odstawić na 3 godz. Podsmażyć na oleju. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy. Fasolę osączyć, ułożyć na żeberkach. Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z sokiem pomidorowym. Sos przyprawić ziołami, papryką i cukrem. Polać żeberka z fasolą. Przykryć, piec 45 min. w temp. 200ºC.