X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiRóżne przepisy

Dziecinnie proste muffinki z czekoladą. Krok po kroku.

Nasza szalona kulinarna blogerka Zosia, przygotowała dla Was kolejny rewelacyjny przepis. Dziecinnie proste babeczki z czekoladą, nie sprawią problemu nawet największemu laikowi. Jeżeli również tak jak my uwielbiacie gotować z dziećmi, ten przepis jest idealny.

Dziecinnie proste babeczki z czekoladą

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 100 g czekolady deserowej
 

Krok 1:

Na początek wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.

Krok 2:

Następnie dodaj wszystkie składniki płynne.

Krok 3:

Ciasto dokładnie mieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Krok 4:

Po łyżce ciasta nałóż do papierowej papilotki, na środku każdej babeczki wetknij po kostce czekolady.

Krok 5:

Czekoladę przykryj dodatkową porcją ciasta, tak aby wypełniło papilotkę do 3/4 wysokości. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Tryb „góra – dół” Pod koniec pieczenia dobrze jest ukłuć drewnianym patyczkiem babeczkę, aby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta. Dziecinnie proste muffinki z czekoladą podawaj z cukrem pudrem lub polne lukrem przepis znajdziesz TU (link)
Radość w całej chałupie gwarantowana
Dziecinnie proste muffinki z czekoladą przygotujesz dosłownie z ośmiu składników, mając 30 minut wolnego czasu. Radość w całej chałupie gwarantowana lub zwrot pieniędzy 😉. W ogóle na naszej stronie znajdziesz sporo przepisów na różnego rodzaju babeczki, na przykład na jedne z naszych ulubionych: Babeczki marchewkowe ZOBACZ TU. Jeżeli wasze pociechy potrzebują dodatkowej zachęty, polecam taki zestaw na początek ZOBACZ TU.
Dziecinnie proste
Dobrze jest zaopatrzyć się w odpowiednie sprzęty. Podstawą są papilotki do muffinek DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ. Bez nich nie polecam w ogóle zaczynać przygody z wypiekiem babeczek. Przydatnym gadżetem jest także forma, do której włożysz papilotki. Proponuję silikonową ZOBACZ TU lub bardziej tradycyjną ze stali węglowej SPRAWDŹ DOSTĘPNOŚĆ. Jeżeli masz akcesoria w domu to od razu możesz zabrać się pieczenia. Zosia z naszym wsparciem pracuje już nad nowymi przepisami, więc wypatrujcie ich na horyzoncie. Wszystkie będą dziecinnie proste i oszałamiające PYSZNE 😊

Dziecinnie proste muffinki z czekoladą czekają na wypróbowanie. Nie każ im czekać, wypróbuj przepis krok po kroku. W razie pytań nie krępuj się, pisz śmiało, odpowiemy na wszystkie komentarze. SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Grzegorz

    niepomyślałam o tym że czekolada tak się rozpływa xd o i z kąś cię kojażę

    • Jakub Kuroń

      Dzięki za komentarz 🙂
      Nie wiem skąd możesz mnie znać, może z tv lub internetu ???

  2. Katarzyna

    Wypłynęła mi całą czekolada podczas pieczenia

    • Jakub Kuroń

      A jakiej czekolady użyłaś jeśli można wiedzieć? 1 raz słyszę żeby cała czekolada wypłynęła, ze wszystkich babeczek???

  3. AgaJ

    Dlaczego moje babeczki wyszły jasne? Nie mam pieca elektrycznego a jedynie stary gazowy, ale do tej pory jak piekłam. Z innych przepisów to były bardziej rumiane.

    • Jakub Kuroń

      Hej,
      Ciężko mi powiedzieć…musi być jakaś różnica w składnikach, lub czasie pieczenia.
      Nasze też raczej wychodzą jasne, im bardziej rumiane,tym bardziej suche 🙂

  4. Lucyna

    Babeczki pyszne! Robiła je właśnie moja 6-letnia wnusia. Ozdobiłyśmy je różnokolorowym lukrem, koralikami, posypkami. Po pierwszej porcji musiałyśmy upiec drugą. Z rozpędu wbiła 2 jajka i też wyszły

    • Jakub Kuroń

      Super wnusia 🙂
      Gratuluje i pozdrawiam

  5. Natalia

    Muffinki pyszne! ale mi czekolada tez sie nie rozpuscila 🙁

  6. Adriana

    ile wychodzi babeczek z tej porcji składników?

    • Jakub Kuroń

      Około 15 zależy od papilotki.

  7. Krysia

    Wspaniały przepis.
    Kupiłeś mnie.
    Zrobię jutro…pozdrawiam.

  8. Kasiula

    Czy z Nutellą babeczki również wyjdą? Nie wypłynie ta nutella

    • Jakub Kuroń

      Powinny wyjść, to znaczy babeczki, nie nutella 😉

  9. Julia

    Szczerze powiedziawszy z tego przepisu wychodzi najlepsze ciasto na muffinki. Chciałabym teraz zrobić je z bananami i posiekaną czekoladą zamiast kostki (nie zawsze się dobrze rozpuści), tak że, czy jeżeli do składników mokrych dodam po prostu rozgniecione banany, to będzie ok? I ile powinnam ich dodać?

    • Jakub Kuroń

      Wystarczy dodać 2 rozgniecione banany i będzie ok.

  10. MM

    Sa przepyszne. Jeszcze nie jadlam tak przepysznuch muffinek. Gramowka zgadza sie co do gramy. Pozdrawiam i czekam na wiecej przepisow

    • Jakub Kuroń

      Super mega się cieszę, że smakowało.

      Trzymaj się

  11. Iwona

    A czy mleko można czymś zastąpić? Dziecko uczulone:(

    • Jakub Kuroń

      Oczywiście mlekiem roślinnym.

  12. Sabina

    Są piękne tylko zbyt długo trzymałam je w piecu. No i czekolada nie ta. A tak są rewelacyjne szybkie w przygotowaniu i łatwe

  13. Sabina

    A ja zabieram się teraz za babeczki nie trzeba miksera więc bobasa nie obudzę. Już nie mogę się doczekać, wyglądają apetycznie

    • Jakub Kuroń

      Sabina, daj znać jak Ci smakują 🙂

  14. Sylwia

    Czy te babeczki wyjdą jeśli upieczemy je na termoobiegu?
    Jaka temp pieczenia wtedy?

    • Jakub Kuroń

      160°C 25-30 minut 🙂

  15. eg

    Nie tylko dzieciom smakowały. Pyszne 😉 Zamiast czekolady deserowej dałam mleczną. Babeczki były upieczone, ale czekolada nie rozpuściła się w całości. Hm…
    Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Te babeczki cieszą się u nas dużą popularnością, nie tylko u dzieci 🙂

      Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂

  16. Kinga

    Co najważniejsze, ugotowany budyń do nadziewania babeczki powinien być ciepły czy zimny?do podanych składników można dodać kakao, aby otrzymać czekoladowe muffiny czy jednak ciasto będzie za suche?

    • Jakub Kuroń

      Przestudzony. Jeżeli dodasz 2 łyżki kakao odejmij 1 mąki 🙂

      Pozdrawiam

  17. Kinga

    Dlaczego budyń ugotować w połowie mleka?a nie będzie zbyt gęsty?dodawać do niego masło i zrobić jak krem budyniowy?

    • Jakub Kuroń

      Będzie gęstszy ale pod wpływem się nie rozpłynie. Do babeczek budyń powinien być gęstszy, możesz zwiększyć ilość mleka ale nie na taką jak na opakowaniu,
      Będzie dobrze, zaufaj mi 🙂

  18. Kinga

    Czekoladę można zastąpić budyniem?tylko zastanawiam się czy naszprycować surową babeczkę przed pieczeniem czy lepiej gorącą po upieczeniu?

    • Jakub Kuroń

      Budyń dodaj tak jak czekoladę w moim przepisie na jedną część ciasta i przykryj drugą.
      Tylko budyń ugotuj w połowie mleka podanego w przepisie na opakowaniu.

      Pozdrawiam

  19. Maria

    Muffinki są przepyszne! Zamiast czekolady dodałam nutellę i po godzinie już ich nie było

    • Jakub Kuroń

      Super z pomysł z nutellą. Dziękujemy za komentarz i pozdrawiamy 🙂

      Oczywiście zapraszamy częściej 🙂

  20. Beata

    Właśnie piekę kolejną porcję. Są przepyszne!!! Mój synek je uwielbia.

    • Jakub Kuroń

      Cudownie !!! Zosia już myśli o nowych przepisach 🙂

      Pozdrawiamy smacznie

  21. Iwona

    Piknik był fantastyczny, a muffinki królowały – miały również swoją sesję zdjęciową przed zjedzeniem

    • Jakub Kuroń

      Niestety na stronie nie mam możliwości dodawania zdjęć ale jeżeli masz, to możesz podzielić się na FB i Instagramie „Gotuj z Kuroniem”.
      Będzie nam miło 🙂

      Pozdrawiam

  22. Iwona

    Właśnie przeczytałam przepis i już przygotowywuję ‍składniki , muffinki będą w sam raz na dzisiejszy nadmorski piknik z dziećmi – pozdrawiam serdecznie ze słonecznej Marsylii

    • Jakub Kuroń

      Marsylia…muszę się tam kiedyś wybrać. Miłego pikniku, daj znać jak się udał.

      Pozdrawiam ze śnieżnej Warszawy 🙂

  23. Anna Ziembla

    Bardzo proste i smaczne przede wszystkim dzieci zachwycone 🙂

    • Jakub Kuroń

      Dzieciaki uwielbiają gotować i jest fajna forma spędzania wspólnego czasu.

      Do tego przepis jest łatwy, a dzieciaki uwielbiają muffinki.

      Pozdrawiam 🙂

  24. Ewelina

    Cudowne są
    Robiłam i w pt i w ndz bo tak znikają

    • Jakub Kuroń

      Bardzo się cieszę, że przepis Zosi przypadł Wam do gustu 🙂

  25. Ela

    Czy przepis sprawdza się też z mąką bezglutenową?

    • Jakub Kuroń

      Ela,

      Tak na oko nie powiem. Trzeba wypróbować ale myślę, że bezglutenowej trzeba dać trochę mniej.
      Może poszukaj przepisu na stronie dla osób z celiakią, będziesz pewna rezultatu.

  26. Ania

    300g mąki to ile szkl.? I ile sztuk mafinek wychodzi?

    • Jakub Kuroń

      2 szklanki, a babeczek wychodzi około 15, zależy od papilotki.

  27. Natalia

    Mega szybko i mega łatwe! Polecam dodać kakao do ciasta wtedy wychodzą „bardzo” czekoladowe! 🙂

    • Jakub Kuroń

      Na tak mogłem o tym napisać we wpisie, Dzięki za przypomnienie 🙂

  28. Zwierzchowska. Wieslawa

    Pyszne. Zaraz. Zrobię

    • Jakub Kuroń

      Zosia zachęca do przygotowania. Są dziecinnie proste

  29. Konesso

    Wyglądają fantastycznie! Tego nam brakuje do naszej popołudniowej kawy 🙂

    • Jakub Kuroń

      Zosia zachęca do przygotowania. Są dziecinnie proste 😉

Sprawdź również