X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiRóżne przepisy

Dziecinnie proste muffinki z czekoladą. Krok po kroku.

Nasza szalona kulinarna blogerka Zosia, przygotowała dla Was kolejny rewelacyjny przepis. Dziecinnie proste babeczki z czekoladą, nie sprawią problemu nawet największemu laikowi. Jeżeli również tak jak my uwielbiacie gotować z dziećmi, ten przepis jest idealny.

Dziecinnie proste babeczki z czekoladą

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 100 g czekolady deserowej
 

Krok 1:

Na początek wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.

Krok 2:

Następnie dodaj wszystkie składniki płynne.

Krok 3:

Ciasto dokładnie mieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Krok 4:

Po łyżce ciasta nałóż do papierowej papilotki, na środku każdej babeczki wetknij po kostce czekolady.

Krok 5:

Czekoladę przykryj dodatkową porcją ciasta, tak aby wypełniło papilotkę do 3/4 wysokości. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Tryb „góra – dół” Pod koniec pieczenia dobrze jest ukłuć drewnianym patyczkiem babeczkę, aby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta. Dziecinnie proste muffinki z czekoladą podawaj z cukrem pudrem lub polne lukrem przepis znajdziesz TU (link)
Radość w całej chałupie gwarantowana
Dziecinnie proste muffinki z czekoladą przygotujesz dosłownie z ośmiu składników, mając 30 minut wolnego czasu. Radość w całej chałupie gwarantowana lub zwrot pieniędzy 😉. W ogóle na naszej stronie znajdziesz sporo przepisów na różnego rodzaju babeczki, na przykład na jedne z naszych ulubionych: Babeczki marchewkowe ZOBACZ TU. Jeżeli wasze pociechy potrzebują dodatkowej zachęty, polecam taki zestaw na początek ZOBACZ TU.
Dziecinnie proste
Dobrze jest zaopatrzyć się w odpowiednie sprzęty. Podstawą są papilotki do muffinek DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ. Bez nich nie polecam w ogóle zaczynać przygody z wypiekiem babeczek. Przydatnym gadżetem jest także forma, do której włożysz papilotki. Proponuję silikonową ZOBACZ TU lub bardziej tradycyjną ze stali węglowej SPRAWDŹ DOSTĘPNOŚĆ. Jeżeli masz akcesoria w domu to od razu możesz zabrać się pieczenia. Zosia z naszym wsparciem pracuje już nad nowymi przepisami, więc wypatrujcie ich na horyzoncie. Wszystkie będą dziecinnie proste i oszałamiające PYSZNE 😊

Dziecinnie proste muffinki z czekoladą czekają na wypróbowanie. Nie każ im czekać, wypróbuj przepis krok po kroku. W razie pytań nie krępuj się, pisz śmiało, odpowiemy na wszystkie komentarze. SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    • Jak najbardziej możesz zrobić ten przepis bez ekstraktu waniliowego. Możesz skorzystać z aromatu, lub laski wanilii lub innego aromatu jeżeli masz. Sprawdzi się również cukier wanilinowy. Jeżeli nie masz niczego z powyższych to możesz nie dawać żadnego aromatu, ewentualnie skórkę otartą z cytryny.
      Pozdrawiam
      Kuba

  1. Po raz pierwszy piekłyśmy je 18 grudnia 2019 r. Od tej pory jesteśmy fankami tych babeczek. Kiedy tylko jestem u babci, to stałym elementem wizyty jest pieczenie babeczek 🙂

    • Cześć,
      Bardzo mi miło czytać takie słowa. Wspólne gotowanie to świetna sprawa, my często dziewczynami gotujemy. Czasami słodkie wypieki, czasami cały obiad. Ważne żeby to była przyjemność i zabawa, ale miło jest kiedy dzieciaki czegoś też się nauczą.
      Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Babcie i Oliwię
      Kuba

  2. niepomyślałam o tym że czekolada tak się rozpływa xd o i z kąś cię kojażę

  3. Dlaczego moje babeczki wyszły jasne? Nie mam pieca elektrycznego a jedynie stary gazowy, ale do tej pory jak piekłam. Z innych przepisów to były bardziej rumiane.

  4. Babeczki pyszne! Robiła je właśnie moja 6-letnia wnusia. Ozdobiłyśmy je różnokolorowym lukrem, koralikami, posypkami. Po pierwszej porcji musiałyśmy upiec drugą. Z rozpędu wbiła 2 jajka i też wyszły

  5. Szczerze powiedziawszy z tego przepisu wychodzi najlepsze ciasto na muffinki. Chciałabym teraz zrobić je z bananami i posiekaną czekoladą zamiast kostki (nie zawsze się dobrze rozpuści), tak że, czy jeżeli do składników mokrych dodam po prostu rozgniecione banany, to będzie ok? I ile powinnam ich dodać?

  6. Sa przepyszne. Jeszcze nie jadlam tak przepysznuch muffinek. Gramowka zgadza sie co do gramy. Pozdrawiam i czekam na wiecej przepisow

  7. Są piękne tylko zbyt długo trzymałam je w piecu. No i czekolada nie ta. A tak są rewelacyjne szybkie w przygotowaniu i łatwe

  8. A ja zabieram się teraz za babeczki nie trzeba miksera więc bobasa nie obudzę. Już nie mogę się doczekać, wyglądają apetycznie

  9. Czy te babeczki wyjdą jeśli upieczemy je na termoobiegu?
    Jaka temp pieczenia wtedy?

  10. Nie tylko dzieciom smakowały. Pyszne 😉 Zamiast czekolady deserowej dałam mleczną. Babeczki były upieczone, ale czekolada nie rozpuściła się w całości. Hm…
    Pozdrawiam

  11. Co najważniejsze, ugotowany budyń do nadziewania babeczki powinien być ciepły czy zimny?do podanych składników można dodać kakao, aby otrzymać czekoladowe muffiny czy jednak ciasto będzie za suche?

  12. Dlaczego budyń ugotować w połowie mleka?a nie będzie zbyt gęsty?dodawać do niego masło i zrobić jak krem budyniowy?

  13. Czekoladę można zastąpić budyniem?tylko zastanawiam się czy naszprycować surową babeczkę przed pieczeniem czy lepiej gorącą po upieczeniu?

  14. Muffinki są przepyszne! Zamiast czekolady dodałam nutellę i po godzinie już ich nie było

  15. Piknik był fantastyczny, a muffinki królowały – miały również swoją sesję zdjęciową przed zjedzeniem

  16. Właśnie przeczytałam przepis i już przygotowywuję ‍składniki , muffinki będą w sam raz na dzisiejszy nadmorski piknik z dziećmi – pozdrawiam serdecznie ze słonecznej Marsylii

  17. Mega szybko i mega łatwe! Polecam dodać kakao do ciasta wtedy wychodzą „bardzo” czekoladowe! 🙂

  18. Wyglądają fantastycznie! Tego nam brakuje do naszej popołudniowej kawy 🙂

Sprawdź również