BabeczkiRóżne przepisy
Dziecinnie proste muffinki z czekoladą. Krok po kroku.
Nasza szalona kulinarna blogerka Zosia, przygotowała dla Was kolejny rewelacyjny przepis. Dziecinnie proste babeczki z czekoladą, nie sprawią problemu nawet największemu laikowi. Jeśli również tak jak my uwielbiacie gotować z dziećmi, ten przepis jest idealny.
Dziecinnie proste babeczki z czekoladą
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
- 100 g cukru np. trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml oleju np. rzepakowego
- 250 ml mleka
- 100 g czekolady deserowej np. 80%
Krok 1:
Na początek wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
Krok 2:
Następnie dodaj wszystkie składniki płynne.
Krok 3:
Ciasto dokładnie mieszaj rózgą lub np. łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Krok 4:
Po łyżce ciasta nałóż do papierowej papilotki, następnie na środku każdej babeczki wetknij po kostce czekolady.
Krok 5:
Czekoladę przykryj dodatkową porcją ciasta, tak aby wypełniło papilotkę do 3/4 wysokości. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Tryb „góra – dół” Na koniec pieczenia dobrze jest ukłuć drewnianym patyczkiem babeczkę, aby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta.
Radość w całej chałupie gwarantowana
Dziecinnie proste muffinki z czekoladą przygotujesz dosłownie z ośmiu składników, mając 30 minut wolnego czasu. Radość w całej chałupie gwarantowana lub zwrot pieniędzy 😉. W ogóle na naszej stronie znajdziesz sporo przepisów na różnego rodzaju babeczki, na przykład na jedne z naszych ulubionych: Babeczki marchewkowe ZOBACZ TU. Jeśli wasze pociechy potrzebują dodatkowej zachęty, polecam taki zestaw na początek ZOBACZ TU.
Dziecinnie proste
Dobrze jest zaopatrzyć się w odpowiednie sprzęty. Podstawą są papilotki do muffinek DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ. Bez nich nie polecam w ogóle zaczynać przygody z wypiekiem babeczek. Przydatnym gadżetem jest także forma, do której włożysz papilotki. Proponuję silikonową ZOBACZ TU lub bardziej tradycyjną ze stali węglowej SPRAWDŹ DOSTĘPNOŚĆ. Jeśli masz akcesoria w domu to od razu możesz zabrać się pieczenia. Zosia z naszym wsparciem pracuje już nad nowymi przepisami, więc wypatrujcie ich na horyzoncie. Wszystkie będą dziecinnie proste i oszałamiające PYSZNE 😊
Dziecinnie proste muffinki z czekoladą czekają na wypróbowanie. Nie każ im czekać, wypróbuj przepis krok po kroku. W razie pytań nie krępuj się, pisz śmiało, odpowiemy na wszystkie komentarze.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Witam dzisiaj zamierzam zrobić te babeczki na kiermasz do szkoły i mam pytanie czy czekolada na drugi dzień nie będzie twarda,może bezpieczniej użyć nutli lub jakiś dżem proszę o podpowiedź z góry dziękuję Agnieszka
Tak, jeśli babeczki wystygną, czekolada zrobi się twarda. Możesz użyć nutelli.
Wyszły przepyszne!
Wyszły delikatne i pyszne!
Dzięki za ten super przepis. Dzisiaj razem piekliśmy, wyszły wyśmienite.
Ile wyjdzie muffinek z tej porcji?
około 15
Naprawdę mega dobreeeeee
Muffinki wyszły wspaniałe!
Bardzo mi miło!
Babeczki wychodzą pyszne, przepis rzeczywiście dziecinnie prosty. Jak dla mnie która nie ma pojęcia o takich rzeczach. Tylko jedno pytanie co mogłam zrobić źle, zawsze czekolada splywa mi na sam dół papilotki i najczęściej sie do niej przykleja. Czy da się temu jakoś zaradzić? Używam zawsze czekolady milka mlecznej, a raz użyłam nutelli i to samo.
Może spróbuj następnym razem na wierzchu ułożyć kostkę czekolady. Ja używam mlecznej od Wedel.
Super przepis, polecam! 🙂
Wyszły super!
Wyszły dzięki za super przepis! Nie umiem piec, więc jak mi się udało Wy też dacie radę
Wyglądają pysznie. Czas spróbować;)
Wyszły idealne, a przede wszystkim smakowały wszystkim.
Czy olej z przepisu można zastąpić innym tłuszczem, np. margaryną? Jeśli tak, to w jaką ilość margaryny dodać do ciasta?
Tak możesz użyć 100 g masła lub margaryny
Zrobiłam z borówka amerykańska, wyszły przepyszne:)
Ile babeczek wychodzi z jednej porcji? 🙂
ok 12-14 w zależności od wielkości foremek
Nie polecam robić według tego przepisu. Ciasto jak guma. Nie smaczne
Jeśli z babeczek wyszedł zakalec to rzeczywiście mogą smakować jak guma. Natomiast zakalec to nie jest wina przepisu tylko błędu w procesie przygotowania przepisu lub pieczenia.
Nie zgodzę się z tą opinią. Mnie zawsze wychodzą puszyste. Mogę dodać od siebie iż zawsze mieszam energicznie (dokładnie), ale niezbyt długo. Wcześniej, przesiewam mąkę wraz z proszkiem i dalej tak jak w przepisie. Zawsze wracam do tego przepisu.
Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz.
Najlepszy przepis na babeczki, z niego za każdym razem wychodzą mi idealne
Łatwy przepis, pozytywne komentarze, a mi znów wyszły mini zakalce
Powiem ci że nie wiem dlaczego wyszły ci zakalce może nie dodałaś jakiegoś składnika np. proszku do pieczenia. Te ma muffinki nazywają się dziecinnie proste ponieważ robią je mojej córki lat 10,8 i zawsze im wychodzą. Są naprawdę bardzo proste. Może to wina piekarnika?
Dzień dobry, czy zamiast kostki czekolady można nałożyć łyżeczkę nutelli? Pozdrawiam serdecznie.
Jak najbardziej tak, ja często też tak robię.
Czy ten ekstrat waniliowy jest ważny?
Nie, możesz zrobić bez aromatu waniliowego.
czy jest jakaś różnica gdy się doda składniki suche do mokrych bądź mokre do suchych??
Nie ma różnicy, zrób jak Ci wygodnie.
Dziękuję! 🙂
Wyszły genialne.
Po raz pierwszy wyszły mi tak cudowne babeczki. Super przepis, bardzo dziękuję.
Bardzo mi miło! Dziękuję za komentarz!:)
Bardzo pyszne te muffinki chłopcy zajadali ze smakiemnapewno jeszcze nie raz skorzystamy z przepisu
Ile wychodzi muffinów z tego przepisu ?
12-15 w zależności od pojemności papilotek.
Hej ten przepis jest super
Naprawdę proste !:) dziękujemy z synkiem za przepis ,idziemy zajadać częstować.
Czy można zastąpić mleko kefirem lub jogurtem?
jeśli chcesz do muffinek użyć kefiru lub maślanki to polecam ten przepis https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/babeczki/babeczki-z-kefirem-i-jablkami/
Wyszło przepyszne! Dziękuję za przepis. Wasza najwieksza fanka! <3
Nasze ukochane muffinki. Wychodzą pyszne.
Muffinki ekstra! Robiłam już kilkanaście razy, za każdym razem wychodzą pyszne. Kombinuje też z dodatkami, dawałam owoce świeże, suszone, kakao. Zawsze wracam do tego przepisu gdy najdzie mnie chęć na coś słodkiego
Mam zamiar piec w silikonowych papilotkach/foremkach. Powinny wyjść normalnie prawda?
Tak, ale zanim wyjmiesz z formy poczekaj, aż ostygną.
Beznadzieja mi czekolada cała została w babeczce
Każdą czekolada jest inna, dla pewności najlepiej użyć nutelli.
Babeczki super. Tylko nie chciały mi się po upieczeniu odkleić z foremki
Piekłaś w papilotach? Jeśli tak i do nich ciasto się przykleiło to wystarczy poczekać aż ostygną (wiem, że to trudne) ale wtedy papiloty ładnie się odklejają.
Super muffinki
Mnie się nie udały, zakalec nie wiem co mogłam zrobić źle
Kitty przepis ma wiele kroków i składników, ciężko mi powiedzieć co poszło nie tak… Pamiętałaś o proszku do pieczenia?
Bardzo prosty, szybki przepis, a mufinki przepyszne. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję 🙂
Czy mogę je zrobić bez ekstraktu z wanilii ??
Dzień dobry. Czy zamiast kostki czekolady można dodać owoce, np. kilka malin? Pozdrawiam 🙂
Oczywiście, możesz dodać owoce.
Dzień dobry. Czy zamiast kostki czekolady mogę dodać nutelle?
Tak, możesz użyć takiej czekolady.
Czy te babeczki nadadzą się na drugi dzień? Jak najlepiej je przechowywać. Czy czekolada nie zastyga ponownie po wystudzeniu babeczki?
Babeczki będą dobre drugiego dnia, ale przykryj je. Jeśli masz pojemnik na tort/ciasto taki plastikowy, nada się świetnie. Lub paterę z przykryciem. A czekolada będzie równie pyszna jak pierwszego dnia 🙂
Polecam. Bardzo smaczne:)
Super fajny przepis, pyszne
Świetny przepis, bardzo smaczne mafinki wychodzą.
Pycha
Bardzo smaczne !
Super przepis !
Czekoladka mi sie tylko nie bardzo rozpuściła w srodku, ale to nic bo i tak juz polowa zjedzona naprawde yummy ! Dziekuje
Bardzo fajny i prosty przepis.Babeczki są przepyszne. Dziękuję
Super muffinki polecam
Przepis świetny, babeczki wyciągnęłam zaraz po upieczeniu z piekarnika, dałam do ostygnięcia na balkon – nie c się z nimi nie stało! I to rozumiem, przepis dla łasuchów o małej ilości czasu a wieeellkim smaku Polecam, z rozmachu upiekłam 24 sztuki
W sobote zrobie może bo mam czas.
Witam,
babeczki super, jednak zmodyfikowałam troszkę przepis, zamiast oleju stopiłam masło ok 120g, pozdrawiam
Super muffinki ❤️ Właśnie zrobiłem i się zajadam Pyszotka! Szczerze polecam ten przepis
Szybko,prosto i smacznie!
Czy muffinki wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu czy maja stygnąć w piekarniku? Zeby nie opadły….
Możesz zostawić z uchylonymi drzwiczkami piekarnika
hej, muffinki super, natomiast nie chcą się odkleić od papilotek i właściwie nie nadają się do podania, czy te papierowe muffinki tzreba czymś w środku posmarować zanim włożę je do foremki muffinkowej? 🙁
Nie musisz ich niczym smarować, ale zawsze musisz poczekać, aż ostygną i dopiero można je odklejać.
Serdecznie polecam wszystkim ten przepis ja trochę zmodyfikowałem bo ubiłem to jajko z cukrem na pianę ubijałem koło 5 minut i dodałem plus pół łyżeczki sody próbowałem oryginalny przepis tak jak wyżej autor podał lecz bardziej puszyste będą jak tylko dodamy pół łyżeczki sody rosną jeszcze większe a smak powala na nogi pozdrawiam i życzę smacznego ♥️
Witam. Ile wyjdzie muffinek z takiej porcji składników ? Pozdrawiam ☺️
ok 15
Babeczki są pyszne 🙂 Polecam
Ile babeczek wychodzi?
Około 15 zależy od papilotki.
czy można dać czekoladę z orzechami ?
Oczywiście, że tak 🙂
Czy jak się robi babeczki to piekarnik musi być nagrzany?
Tak. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Czy mogę zastąpić mleko mlekiem sojowym?
Oczywiście, że mleko krowie możesz zastąpić mlekiem sojowym.
Pozdrawiam
Kuba
Pychota! Robiłam! A co tam jakieś posty 😉 wielkie. Przepis już mam w zapiskach. PozdrawiaMy Was serdecznie
My również pozdrawiamy.
Babeczki z czekoladą tak jak w tytule dziecinnie proste! Smak wspaniały Zrobione przez moją 14 letnią córke. Polecam i zachęcam do wypróbowania! Każdy przepis ze strony chefa Kuronia to gwarantowany sukces w naszej kuchni
Dziękuję za ten przepis! W końcu muffinki mi wychodzą 🙂
Hej a jak nie mam ekstraktu waniliowego to mogę zrobić bez niego? Albo ewentualnie czymś go zastąpić
Jak najbardziej możesz zrobić ten przepis bez ekstraktu waniliowego. Możesz skorzystać z aromatu, lub laski wanilii lub innego aromatu jeżeli masz. Sprawdzi się również cukier wanilinowy. Jeżeli nie masz niczego z powyższych to możesz nie dawać żadnego aromatu, ewentualnie skórkę otartą z cytryny.
Pozdrawiam
Kuba
Po raz pierwszy piekłyśmy je 18 grudnia 2019 r. Od tej pory jesteśmy fankami tych babeczek. Kiedy tylko jestem u babci, to stałym elementem wizyty jest pieczenie babeczek 🙂
Cześć,
Bardzo mi miło czytać takie słowa. Wspólne gotowanie to świetna sprawa, my często dziewczynami gotujemy. Czasami słodkie wypieki, czasami cały obiad. Ważne żeby to była przyjemność i zabawa, ale miło jest kiedy dzieciaki czegoś też się nauczą.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Babcie i Oliwię
Kuba
Przepyszne i rzeczywiście dziecinnie proste ❤️
Dziękuje za przemiły komentarz i polecamy się na przyszłość 🙂
Czy 100ml oleju to jest poł szklanki?
Cała szklanka to 250 ml oleju więc 100 ml to nie całe pół szklanki czyli 2/5 szklanki
Super przepis, polecam.
Julia,
Dziękuję wielce za komentarz 🙂
Pozdrawiam
niepomyślałam o tym że czekolada tak się rozpływa xd o i z kąś cię kojażę
Dzięki za komentarz 🙂
Nie wiem skąd możesz mnie znać, może z tv lub internetu ???
Wypłynęła mi całą czekolada podczas pieczenia
A jakiej czekolady użyłaś jeśli można wiedzieć? 1 raz słyszę żeby cała czekolada wypłynęła, ze wszystkich babeczek???
Dlaczego moje babeczki wyszły jasne? Nie mam pieca elektrycznego a jedynie stary gazowy, ale do tej pory jak piekłam. Z innych przepisów to były bardziej rumiane.
Hej,
Ciężko mi powiedzieć…musi być jakaś różnica w składnikach, lub czasie pieczenia.
Nasze też raczej wychodzą jasne, im bardziej rumiane,tym bardziej suche 🙂
Babeczki pyszne! Robiła je właśnie moja 6-letnia wnusia. Ozdobiłyśmy je różnokolorowym lukrem, koralikami, posypkami. Po pierwszej porcji musiałyśmy upiec drugą. Z rozpędu wbiła 2 jajka i też wyszły
Super wnusia 🙂
Gratuluje i pozdrawiam
Muffinki pyszne! ale mi czekolada tez sie nie rozpuscila 🙁
ile wychodzi babeczek z tej porcji składników?
Około 15 zależy od papilotki.
Wspaniały przepis.
Kupiłeś mnie.
Zrobię jutro…pozdrawiam.
Czy z Nutellą babeczki również wyjdą? Nie wypłynie ta nutella
Powinny wyjść, to znaczy babeczki, nie nutella 😉
Szczerze powiedziawszy z tego przepisu wychodzi najlepsze ciasto na muffinki. Chciałabym teraz zrobić je z bananami i posiekaną czekoladą zamiast kostki (nie zawsze się dobrze rozpuści), tak że, czy jeżeli do składników mokrych dodam po prostu rozgniecione banany, to będzie ok? I ile powinnam ich dodać?
Wystarczy dodać 2 rozgniecione banany i będzie ok.
Sa przepyszne. Jeszcze nie jadlam tak przepysznuch muffinek. Gramowka zgadza sie co do gramy. Pozdrawiam i czekam na wiecej przepisow
Super mega się cieszę, że smakowało.
Trzymaj się
A czy mleko można czymś zastąpić? Dziecko uczulone:(
Oczywiście mlekiem roślinnym.
Są piękne tylko zbyt długo trzymałam je w piecu. No i czekolada nie ta. A tak są rewelacyjne szybkie w przygotowaniu i łatwe
A ja zabieram się teraz za babeczki nie trzeba miksera więc bobasa nie obudzę. Już nie mogę się doczekać, wyglądają apetycznie
Sabina, daj znać jak Ci smakują 🙂
Czy te babeczki wyjdą jeśli upieczemy je na termoobiegu?
Jaka temp pieczenia wtedy?
160°C 25-30 minut 🙂
Nie tylko dzieciom smakowały. Pyszne 😉 Zamiast czekolady deserowej dałam mleczną. Babeczki były upieczone, ale czekolada nie rozpuściła się w całości. Hm…
Pozdrawiam
Te babeczki cieszą się u nas dużą popularnością, nie tylko u dzieci 🙂
Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂
Co najważniejsze, ugotowany budyń do nadziewania babeczki powinien być ciepły czy zimny?do podanych składników można dodać kakao, aby otrzymać czekoladowe muffiny czy jednak ciasto będzie za suche?
Przestudzony. Jeżeli dodasz 2 łyżki kakao odejmij 1 mąki 🙂
Pozdrawiam
Dlaczego budyń ugotować w połowie mleka?a nie będzie zbyt gęsty?dodawać do niego masło i zrobić jak krem budyniowy?
Będzie gęstszy ale pod wpływem się nie rozpłynie. Do babeczek budyń powinien być gęstszy, możesz zwiększyć ilość mleka ale nie na taką jak na opakowaniu,
Będzie dobrze, zaufaj mi 🙂
Czekoladę można zastąpić budyniem?tylko zastanawiam się czy naszprycować surową babeczkę przed pieczeniem czy lepiej gorącą po upieczeniu?
Budyń dodaj tak jak czekoladę w moim przepisie na jedną część ciasta i przykryj drugą.
Tylko budyń ugotuj w połowie mleka podanego w przepisie na opakowaniu.
Pozdrawiam
Muffinki są przepyszne! Zamiast czekolady dodałam nutellę i po godzinie już ich nie było
Super z pomysł z nutellą. Dziękujemy za komentarz i pozdrawiamy 🙂
Oczywiście zapraszamy częściej 🙂
Właśnie piekę kolejną porcję. Są przepyszne!!! Mój synek je uwielbia.
Cudownie !!! Zosia już myśli o nowych przepisach 🙂
Pozdrawiamy smacznie
Piknik był fantastyczny, a muffinki królowały – miały również swoją sesję zdjęciową przed zjedzeniem
Niestety na stronie nie mam możliwości dodawania zdjęć ale jeżeli masz, to możesz podzielić się na FB i Instagramie „Gotuj z Kuroniem”.
Będzie nam miło 🙂
Pozdrawiam
Właśnie przeczytałam przepis i już przygotowywuję składniki , muffinki będą w sam raz na dzisiejszy nadmorski piknik z dziećmi – pozdrawiam serdecznie ze słonecznej Marsylii
Marsylia…muszę się tam kiedyś wybrać. Miłego pikniku, daj znać jak się udał.
Pozdrawiam ze śnieżnej Warszawy 🙂
Bardzo proste i smaczne przede wszystkim dzieci zachwycone 🙂
Dzieciaki uwielbiają gotować i jest fajna forma spędzania wspólnego czasu.
Do tego przepis jest łatwy, a dzieciaki uwielbiają muffinki.
Pozdrawiam 🙂
Cudowne są
Robiłam i w pt i w ndz bo tak znikają
Bardzo się cieszę, że przepis Zosi przypadł Wam do gustu 🙂
Czy przepis sprawdza się też z mąką bezglutenową?
Ela,
Tak na oko nie powiem. Trzeba wypróbować ale myślę, że bezglutenowej trzeba dać trochę mniej.
Może poszukaj przepisu na stronie dla osób z celiakią, będziesz pewna rezultatu.
300g mąki to ile szkl.? I ile sztuk mafinek wychodzi?
2 szklanki, a babeczek wychodzi około 15, zależy od papilotki.
Mega szybko i mega łatwe! Polecam dodać kakao do ciasta wtedy wychodzą „bardzo” czekoladowe! 🙂
Na tak mogłem o tym napisać we wpisie, Dzięki za przypomnienie 🙂
Pyszne. Zaraz. Zrobię
Zosia zachęca do przygotowania. Są dziecinnie proste
Wyglądają fantastycznie! Tego nam brakuje do naszej popołudniowej kawy 🙂
Zosia zachęca do przygotowania. Są dziecinnie proste 😉
Witam. Czy zamiast czekolady można do tego przepisu dodać marmoladę? 2 łyżeczki? Pozdrawiam
Witam tak do środka muffinki możesz użyć dżemu zamiar czekolady. Dwie łyżeczki mogą być ok.