X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaPieczywoRóżne przepisyTłusty czwartek

Pączki pieczone. Przepis krok po kroku.

Pyszne dietetyczne Pączki pieczone są kapitalną alternatywą dla tradycyjnych smażonych. Z naszym najlepszym przepisem udadzą się na 100%. Wypełnić możecie swoją ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym. My użyliśmy dżemu truskawkowego, a wierzch obsypaliśmy cukrem pudrem.

Pączki pieczone – Przepis krok po kroku

Składniki:

Rozczyn:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 10 g cukru
  • 50 ml letniego mleka
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml letniego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 150 g ulubionej konfitury

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotuj rozczyn. W szklance wymieszaj 50 ml letniego mleka, 20 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 10 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce.

Krok 2:

Do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut.

Krok 3:

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Za pomocą dłoni lub wałka rozciągnij ciasto na blacie tak aby miało ok 1,5 cm grubości. Wytnij z ciasta koła o średnicy 5 cm. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4:

Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz 15 minut.

Krok 5:

Następnie napełnij konfiturą pączki szprycą do nadziewania. Jeśli nie posiadasz szprycy, fajną w dobrej cenie znajdziesz @TUTAJ@ Przepis na Pączki pieczone polecają się do przygotowania, nie tylko na tłusty czwartek. W razie pytań do przepis, piszcie komentarze.
Smacznego!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Zrobiłam dziś w trzech różnych wersjach.. Z domową konfiturą wiśniową, bez niczego i oponki według mnie i moich najbliższych oponki najsmaczniejsze, bardzo puszyste, po prostu przepyszne
    Bardzo dziękuję za przepis, na pewno zagości w moim domu na stałe.

  2. Pączusie a w sumie dla mnie bułeczki wyszły smaczne na plus łatwość i szybkość przygotowania oraz to że nie są za słodkie 🙂 jednak mam w sumiedomu dwa pytania to 200ml mleka ma być też letnie czy może być zimne? A drugie pytanie bo nie wiem czy robiłam coś źle ale na drugi dzień pączusie były już lekko twarde z Waszymi tez tak było?

    • Hej,
      Przede wszystkim dziękuje za wiadomość. Mleko powinno być lekko ciepłe.
      Niestety ciasto drożdżowe ma to do siebie, że następnego dnia bywa twardawe.
      Najlepiej pączki pieczone czymś szczelnie przykryć na noc.
      Pozdrawiam

  3. Oj niestety tak źle to mi się jeszcze ciasta drożdżowego nie robiło 🙁 mega rzadkie, wyrabianie ponad pół godziny i mnóstwo dodatkowej mąki.. Oby smak się obronił.

  4. Świetna alternatywa! ☺️ Wypróbuje przepis napewno, tylko trochę zmodyfikuje i użyje Thermomixa. Może masz przepis do niego?

  5. Zrobiłam pączki dokładnie wg przepisu jednak zastanawia mnie konsystencja ciasta – wyrabiałam ciasto ręcznie i było bardzo rzadkie. Zastanawiam się czy w przepisie nie ma jakiejś pomyłki związanej z mlekiem. Chciałam się upewnić, że 50 ml jest do rozczynu a 200 ml do ciasta czy łącznie ma zostać użyte 200 ml mleka: 50 do rozczynu a 150 do ciasta?

    • Hej,
      U nas zawsze dajemy 50 ml do rozczynu i potem 200 ml, wychodzi zawsze super.
      Często zależy to od rodzaju mąki, a czasami nawet od wilgotności powietrza.
      Wystarczy podsypać więcej mąki i ciasto będzie cacy. Gorzej jak wychodzi za gęste…

      Dziękujemy za wiadomość i pozdrawiamy

  6. Bardzo smaczne, ale bardziej jak taka delikatna bułeczka 🙂 na pewno do powtórzenia!

  7. Zapytam z ciekawości bo chciałabym upiec ,ale czy w misce czasami nie widać 3 jajek?

  8. Pączki są przesuper! Lekkie i nie za słodkie. Wyborne dla każdego, nawet najbardziej wymagającego ❤️ Dzięki za przepis!

  9. Dzisiaj wypróbowalam przepis pyszne prawie wszystkie od razu zniknęły. Super alternatywa dla smażonych. Polecam!

  10. Zwróccie uwage ze temperatura 35°C to niespelna temperatura ludzkiego ciala, wiec kazda miske mozesz wstawic do piekarnika. Chodzi tylko o umozliwienie temperatury wyzszej niz pokojowa aby ciasto drozdzowe lepiej i szybciej wyrastalo.

  11. Czy można drożdże świeże podmienić na suszone? A jesli tak to czy mleko+cukier, które miały iść do rozczynu dać do ciasta czy nie?

  12. Drożdże instant tez będą ok? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Próbowałam 6g, ale ciasto niespecjalnie wyrosło w porównaniu do wcześniejszych wypieków

  13. Pierwszy raz piekłam dzisiaj coś co jest na drożdży i…. wyszło! Udały się ! Mega duma Jedyna wątpliwość, jaka miałam był czas wyrabiania… kurczę ile mniej więcej powinno się wyrabiać ciasto? Wyrabiałam hmmmm 7 minut…. mimo, ze zaczęło odchodzić, to i tak się kleiło i ciężko mi było właśnie ocenić czy to jyz Ok, czy tez nie ….
    hmmm
    Wstawiłam do piekarnika mimo, ze temp od 50 stopni 🙂 może komuś to info się przyda
    I Mimo wszystko wyrosły ! :))))) dzięki za wskazówki krok po kroku 🙂

  14. Mam pytanie zaczynam zarabiać pączki. A mój piekarnik ma 50stopni a w przepisie jest od 30-35.

  15. Co to za miska, która można wstawić do nagrzanego piekarnika ?
    Pozdrawiam

    • Miska jest bardzo fajna, kupiona chyba w TK max ale nie marki zapisanej.

      Jest to jakiś rodzaj bardzo trwałego matowego plastiku. Ale nie jest to miska odporna na wysokie temperatury.
      Wkładam w przepisie wkładam miskę do piekarnika rozgrzanego do 35°C, tylko po to aby ciasto ładnie wyrosło 🙂

      Pozdrawiam

  16. Dziękuję na pewno wypróbuję ten przepis że względu na to że są bez pieczenia w tłuszczu. Pozdrawiam

Sprawdź również