X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaPieczywoRóżne przepisyTłusty czwartek

Pączki pieczone. Przepis krok po kroku.

Pyszne dietetyczne Pączki pieczone są kapitalną alternatywą dla tradycyjnych smażonych. Z naszym najlepszym przepisem udadzą się na 100%. Wypełnić możecie swoją ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym. My użyliśmy dżemu truskawkowego, a wierzch obsypaliśmy cukrem pudrem.

Pączki pieczone – Przepis krok po kroku

Składniki:

Rozczyn:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 10 g cukru
  • 50 ml letniego mleka
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml letniego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 150 g ulubionej konfitury

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotuj rozczyn. W szklance wymieszaj 50 ml letniego mleka, 20 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 10 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce.

Krok 2:

Do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut.

Krok 3:

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Za pomocą dłoni lub wałka rozciągnij ciasto na blacie tak aby miało ok 1,5 cm grubości. Wytnij z ciasta koła o średnicy 5 cm. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4:

Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz 15 minut.

Krok 5:

Następnie napełnij konfiturą pączki szprycą do nadziewania. Jeśli nie posiadasz szprycy, fajną w dobrej cenie znajdziesz @TUTAJ@ Przepis na Pączki pieczone polecają się do przygotowania, nie tylko na tłusty czwartek. W razie pytań do przepis, piszcie komentarze.
Smacznego!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ilona

    Zrobiłam dziś w trzech różnych wersjach.. Z domową konfiturą wiśniową, bez niczego i oponki według mnie i moich najbliższych oponki najsmaczniejsze, bardzo puszyste, po prostu przepyszne
    Bardzo dziękuję za przepis, na pewno zagości w moim domu na stałe.

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło, że korzystasz z moich przepisów.
      Zapraszam częściej, będzie smacznie 🙂

  2. Monia

    Pączusie a w sumie dla mnie bułeczki wyszły smaczne na plus łatwość i szybkość przygotowania oraz to że nie są za słodkie 🙂 jednak mam w sumiedomu dwa pytania to 200ml mleka ma być też letnie czy może być zimne? A drugie pytanie bo nie wiem czy robiłam coś źle ale na drugi dzień pączusie były już lekko twarde z Waszymi tez tak było?

    • Jakub Kuroń

      Hej,
      Przede wszystkim dziękuje za wiadomość. Mleko powinno być lekko ciepłe.
      Niestety ciasto drożdżowe ma to do siebie, że następnego dnia bywa twardawe.
      Najlepiej pączki pieczone czymś szczelnie przykryć na noc.
      Pozdrawiam

  3. Miłość Mamy

    Właśnie je robię! trzymajcie kciuki;)

    • Jakub Kuroń

      Trzymałem kciuki… do tej chwili. Mam nadzieję, że się udały 🙂
      Pozdrawiam

  4. Wiola

    Czy można je smażyć normalnie na tłuszczu?

  5. Gogosia

    Czy można paczki przed pieczeniem nadziewać konfitura. Nie ma szprycury

    • Jakub Kuroń

      Można 🙂

  6. AnnaIzabela

    Oj niestety tak źle to mi się jeszcze ciasta drożdżowego nie robiło 🙁 mega rzadkie, wyrabianie ponad pół godziny i mnóstwo dodatkowej mąki.. Oby smak się obronił.

    • Jakub Kuroń

      Dziwne, bo mało który nasz przepis ma tak dużo komentarze, prawie wszystkie pozytywne.
      Na pewno zrobiłaś wszystko zgodnie z przepisem???

  7. Sylwia

    Świetna alternatywa! ☺️ Wypróbuje przepis napewno, tylko trochę zmodyfikuje i użyje Thermomixa. Może masz przepis do niego?

    • Jakub Kuroń

      Na thermomixa nie mam, przygotuj podobnie jak na ciasto drożdżowe.
      Mleko w temp pokojowej całe, cukier, pokruszone drożdże, wymieszaj 30 s obr 2. Potem Reszta składników i interwał 2 min.
      Coś w ten deseń

  8. Angela

    Witam. Czy mogę zastąpić drożdże świeże na suszone ?

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej

  9. Joanna

    Zrobiłam pączki dokładnie wg przepisu jednak zastanawia mnie konsystencja ciasta – wyrabiałam ciasto ręcznie i było bardzo rzadkie. Zastanawiam się czy w przepisie nie ma jakiejś pomyłki związanej z mlekiem. Chciałam się upewnić, że 50 ml jest do rozczynu a 200 ml do ciasta czy łącznie ma zostać użyte 200 ml mleka: 50 do rozczynu a 150 do ciasta?

    • Jakub Kuroń

      Hej,
      U nas zawsze dajemy 50 ml do rozczynu i potem 200 ml, wychodzi zawsze super.
      Często zależy to od rodzaju mąki, a czasami nawet od wilgotności powietrza.
      Wystarczy podsypać więcej mąki i ciasto będzie cacy. Gorzej jak wychodzi za gęste…

      Dziękujemy za wiadomość i pozdrawiamy

  10. Gabita

    Bardzo smaczne, ale bardziej jak taka delikatna bułeczka 🙂 na pewno do powtórzenia!

    • Jakub Kuroń

      Wiadomo, bardzo podobnego efektu nie osiągniesz bez smażenia, ale można próbować 🙂

      Pozdrawiam 🙂

  11. Marzena

    Paczki wyszly super
    Dziekuje

    • Jakub Kuroń

      Miło, dziękujemy za komentarz 🙂

  12. Bożena

    Zapytam z ciekawości bo chciałabym upiec ,ale czy w misce czasami nie widać 3 jajek?

    • Jakub Kuroń

      Bożena tak widać 😉 ale zrób tak jak w przepisie wyjdą idealne.

  13. Gosia

    Pączki są przesuper! Lekkie i nie za słodkie. Wyborne dla każdego, nawet najbardziej wymagającego ❤️ Dzięki za przepis!

    • Jakub Kuroń

      Pozdrawiamy Gosiu i zapraszamy po więcej inspiracji 😉

  14. Gosia

    I już wiem co zrobię na Tłusty Czwartek 🙂

    • Jakub Kuroń

      Ja też ze słodyczy najbardziej lubię boczek 😉

  15. Sylwia

    Witam jakiej mąki użyć? Tortowej ?

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej może być tortowa z klasycznej też wyjdzie 🙂

  16. Agata

    Ile sztuk wychodzi z tych proporcji? Robię w środę! Pozdrawiam 🙂

    • Jakub Kuroń

      Na zdjęciu Bogusia trzyma blaszkę i tam jest 20 sztuk. Jak się postarasz to wyjdzie ze 22 ze skrawkami 😉

      Pozdrawiam

  17. Bella

    Dzisiaj wypróbowalam przepis pyszne prawie wszystkie od razu zniknęły. Super alternatywa dla smażonych. Polecam!

    • Jakub Kuroń

      Bella, cieszę się, że Ci smakowały 🙂

  18. Sabina

    Na jaką mąkę mogę wymienić ta z przepisu? Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Możesz spróbować z orkiszową. Pozdrawiam

  19. Christoph Kobus

    Zwróccie uwage ze temperatura 35°C to niespelna temperatura ludzkiego ciala, wiec kazda miske mozesz wstawic do piekarnika. Chodzi tylko o umozliwienie temperatury wyzszej niz pokojowa aby ciasto drozdzowe lepiej i szybciej wyrastalo.

  20. Ola węgrzynek

    Czy można drożdże świeże podmienić na suszone? A jesli tak to czy mleko+cukier, które miały iść do rozczynu dać do ciasta czy nie?

    • Jakub Kuroń

      Ola, Tak mleko i cukier z zaczynu dodaj co ciasta!

  21. Beata

    Drożdże instant tez będą ok? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Próbowałam 6g, ale ciasto niespecjalnie wyrosło w porównaniu do wcześniejszych wypieków

    • Jakub Kuroń

      Beata, powinno się udać, następnym razem całe opakowanie możesz wsypać.

  22. Milenia

    Pierwszy raz piekłam dzisiaj coś co jest na drożdży i…. wyszło! Udały się ! Mega duma Jedyna wątpliwość, jaka miałam był czas wyrabiania… kurczę ile mniej więcej powinno się wyrabiać ciasto? Wyrabiałam hmmmm 7 minut…. mimo, ze zaczęło odchodzić, to i tak się kleiło i ciężko mi było właśnie ocenić czy to jyz Ok, czy tez nie ….
    hmmm
    Wstawiłam do piekarnika mimo, ze temp od 50 stopni 🙂 może komuś to info się przyda
    I Mimo wszystko wyrosły ! :))))) dzięki za wskazówki krok po kroku 🙂

  23. Monia

    Jakie są wartosci odżywcze? I Ile kcal?

    • Jakub Kuroń

      Niestety nie jestem dietetykiem 🙁 Dopiero rozważamy aby na stronie pojawił się przelicznik kalorii. Na ten moment nie jestem w stanie odpowiedzieć na twoje pytanie.

  24. Renata

    Mam pytanie zaczynam zarabiać pączki. A mój piekarnik ma 50stopni a w przepisie jest od 30-35.

    • Jakub Kuroń

      To nie wstawiaj do piekarnika, tylko tradycyjnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.

  25. Natalia

    Można to ciasto wyrobić w robocie kuchennym?

    • Jakub Kuroń

      Tak, jak najbardziej!

  26. Marta

    Właśnie upiekłam. Są pyszne. Tylko następnym razem podwoje składniki

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło,

      Dziękuję za komentarz. Już jutro na stronie pojawi się deser nieco bardziej skomplikowany w przygotowaniu.

      Pozdrawiam

  27. Gieua

    Wyszły super miękkie,pulchniutkie pycha

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mnie to cieszy 🙂

      Smacznego!!!

  28. Gosia

    Wlasnie robię próbę przed tłustym czwartkiem

    • Jakub Kuroń

      Super,

      Daj znać jak wyszły 🙂

  29. Milenia

    Co to za miska, która można wstawić do nagrzanego piekarnika ?
    Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Miska jest bardzo fajna, kupiona chyba w TK max ale nie marki zapisanej.

      Jest to jakiś rodzaj bardzo trwałego matowego plastiku. Ale nie jest to miska odporna na wysokie temperatury.
      Wkładam w przepisie wkładam miskę do piekarnika rozgrzanego do 35°C, tylko po to aby ciasto ładnie wyrosło 🙂

      Pozdrawiam

  30. Grazyna

    A czy można nadziewać przed pieczeniem?

    • Jakub Kuroń

      Lepiej nie, mogą się rozpłynąć.

  31. Jolanta

    to są bułki drożdżowe zapewne pyszne ,ale to nigdy nie będą pączki

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję za opinię, nazwa pozostanie bez zmiany 🙂

      Pozdrawiam

  32. Anna

    Dziękuję na pewno wypróbuję ten przepis że względu na to że są bez pieczenia w tłuszczu. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Są pyszne 🙂

      Pozdrawiam

Sprawdź również