X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaPieczywoRóżne przepisyTłusty czwartek

Pączki pieczone. Przepis krok po kroku.

Pączki pieczone. Przepis krok po kroku.

 

Pyszne dietetyczne Pączki pieczone są kapitalną alternatywą dla tradycyjnych smażonych. Z naszym najlepszym przepisem udadzą się na 100%. Wypełnić możecie swoją ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym. My użyliśmy dżemu truskawkowego, a wierzch obsypaliśmy cukrem pudrem.

 

Pączki pieczone. Składniki: 

 

 

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 10 g cukru
  • 50 ml letniego mleka

 

Ciasto:

 

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml letniego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

 

Dodatkowo 

 

  • 150 g ulubionej konfitury 

 

Przygotuj rozczyn. W szklance wymieszaj 50 ml letniego mleka, 20 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 10 g cukru. Odstaw na chwilę w cieple miejsce.

 

 

Do dużej misy przesiej mąkę, dodaj jajko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut. 

 

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Za pomocą dłoni lub wałka rozciągnij ciasto na blacie tak aby miało ok 1,5 cm grubości. Wytnij z ciasta koła o średnicy 5 cm.

Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz 15 minut.  

 

Następnie napełnij konfiturą pączki szprycą do nadziewania. Jeśli nie posiadasz szprycy, fajną w dobrej cenie znajdziesz TUTAJ

 

Przepis na Pączki pieczone krok po kroku polecają się do przygotowania, nie tylko na tłusty czwartek. W razie wątpliwości co do przepisu lub pytań, piszcie śmiało komentarze.

 

Smacznego! 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Marzena

    Paczki wyszly super
    Dziekuje

    • Jakub Kuroń

      Miło, dziękujemy za komentarz 🙂

  2. Bożena

    Zapytam z ciekawości bo chciałabym upiec ,ale czy w misce czasami nie widać 3 jajek?

    • Jakub Kuroń

      Bożena tak widać 😉 ale zrób tak jak w przepisie wyjdą idealne.

  3. Gosia

    Pączki są przesuper! Lekkie i nie za słodkie. Wyborne dla każdego, nawet najbardziej wymagającego ❤️ Dzięki za przepis!

    • Jakub Kuroń

      Pozdrawiamy Gosiu i zapraszamy po więcej inspiracji 😉

  4. Gosia

    I już wiem co zrobię na Tłusty Czwartek 🙂

    • Jakub Kuroń

      Ja też ze słodyczy najbardziej lubię boczek 😉

  5. Sylwia

    Witam jakiej mąki użyć? Tortowej ?

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej może być tortowa z klasycznej też wyjdzie 🙂

  6. Agata

    Ile sztuk wychodzi z tych proporcji? Robię w środę! Pozdrawiam 🙂

    • Jakub Kuroń

      Na zdjęciu Bogusia trzyma blaszkę i tam jest 20 sztuk. Jak się postarasz to wyjdzie ze 22 ze skrawkami 😉

      Pozdrawiam

  7. Bella

    Dzisiaj wypróbowalam przepis pyszne prawie wszystkie od razu zniknęły. Super alternatywa dla smażonych. Polecam!

    • Jakub Kuroń

      Bella, cieszę się, że Ci smakowały 🙂

  8. Sabina

    Na jaką mąkę mogę wymienić ta z przepisu? Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Możesz spróbować z orkiszową. Pozdrawiam

  9. Christoph Kobus

    Zwróccie uwage ze temperatura 35°C to niespelna temperatura ludzkiego ciala, wiec kazda miske mozesz wstawic do piekarnika. Chodzi tylko o umozliwienie temperatury wyzszej niz pokojowa aby ciasto drozdzowe lepiej i szybciej wyrastalo.

  10. Ola węgrzynek

    Czy można drożdże świeże podmienić na suszone? A jesli tak to czy mleko+cukier, które miały iść do rozczynu dać do ciasta czy nie?

    • Jakub Kuroń

      Ola, Tak mleko i cukier z zaczynu dodaj co ciasta!

  11. Beata

    Drożdże instant tez będą ok? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Próbowałam 6g, ale ciasto niespecjalnie wyrosło w porównaniu do wcześniejszych wypieków

    • Jakub Kuroń

      Beata, powinno się udać, następnym razem całe opakowanie możesz wsypać.

  12. Milenia

    Pierwszy raz piekłam dzisiaj coś co jest na drożdży i…. wyszło! Udały się ! Mega duma Jedyna wątpliwość, jaka miałam był czas wyrabiania… kurczę ile mniej więcej powinno się wyrabiać ciasto? Wyrabiałam hmmmm 7 minut…. mimo, ze zaczęło odchodzić, to i tak się kleiło i ciężko mi było właśnie ocenić czy to jyz Ok, czy tez nie ….
    hmmm
    Wstawiłam do piekarnika mimo, ze temp od 50 stopni 🙂 może komuś to info się przyda
    I Mimo wszystko wyrosły ! :))))) dzięki za wskazówki krok po kroku 🙂

  13. Monia

    Jakie są wartosci odżywcze? I Ile kcal?

    • Jakub Kuroń

      Niestety nie jestem dietetykiem 🙁 Dopiero rozważamy aby na stronie pojawił się przelicznik kalorii. Na ten moment nie jestem w stanie odpowiedzieć na twoje pytanie.

  14. Renata

    Mam pytanie zaczynam zarabiać pączki. A mój piekarnik ma 50stopni a w przepisie jest od 30-35.

    • Jakub Kuroń

      To nie wstawiaj do piekarnika, tylko tradycyjnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.

  15. Natalia

    Można to ciasto wyrobić w robocie kuchennym?

    • Jakub Kuroń

      Tak, jak najbardziej!

  16. Marta

    Właśnie upiekłam. Są pyszne. Tylko następnym razem podwoje składniki

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło,

      Dziękuję za komentarz. Już jutro na stronie pojawi się deser nieco bardziej skomplikowany w przygotowaniu.

      Pozdrawiam

  17. Gieua

    Wyszły super miękkie,pulchniutkie pycha

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mnie to cieszy 🙂

      Smacznego!!!

  18. Gosia

    Wlasnie robię próbę przed tłustym czwartkiem

    • Jakub Kuroń

      Super,

      Daj znać jak wyszły 🙂

  19. Milenia

    Co to za miska, która można wstawić do nagrzanego piekarnika ?
    Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Miska jest bardzo fajna, kupiona chyba w TK max ale nie marki zapisanej.

      Jest to jakiś rodzaj bardzo trwałego matowego plastiku. Ale nie jest to miska odporna na wysokie temperatury.
      Wkładam w przepisie wkładam miskę do piekarnika rozgrzanego do 35°C, tylko po to aby ciasto ładnie wyrosło 🙂

      Pozdrawiam

  20. Grazyna

    A czy można nadziewać przed pieczeniem?

    • Jakub Kuroń

      Lepiej nie, mogą się rozpłynąć.

  21. Jolanta

    to są bułki drożdżowe zapewne pyszne ,ale to nigdy nie będą pączki

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję za opinię, nazwa pozostanie bez zmiany 🙂

      Pozdrawiam

  22. Anna

    Dziękuję na pewno wypróbuję ten przepis że względu na to że są bez pieczenia w tłuszczu. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Są pyszne 🙂

      Pozdrawiam

Sprawdź również