Pyszne dietetyczne Pączki pieczone są kapitalną alternatywą dla tradycyjnych smażonych. Z naszym najlepszym przepisem bez wątpienia udadzą się na 100%. Wypełnić możecie swoją ulubioną konfiturą, budyniem lub np. kremem czekoladowym. My użyliśmy dżemu truskawkowego, a wierzch obsypaliśmy cukrem pudrem.
PĄCZKI PIECZONE – Przepis krok po kroku
Składniki:
ROZCZYN:
- 20 g drożdży świeżych
- 10 g cukru np. trzcinowego
- 50 ml letniego mleka
CIASTO:
- 400 g mąki pszennej
- 50 g cukru np. trzcinowego
- 1 jajko
- 200 ml letniego mleka
- 30 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 150 g konfitury np. różanej, truskawkowej lub innej ulubionej
Pączki pieczone
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotuj rozczyn. W szklance wymieszaj 50 ml letniego mleka, 20 g świeżych rozdrobnionych drożdży i 10 g cukru. Następnie odstaw na chwilę w cieple miejsce.
Krok 2:
Do dużej misy przesiej mąkę, następnie dodaj jajko, resztę mleka i cukru, masło, esencje waniliową i sól. Dodaj “pracujący” zaczyn i wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane wstaw razem z misą do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 20 minut.
Krok 3:
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Za pomocą dłoni lub wałka rozciągnij ciasto na blacie tak aby miało ok 1,5 cm grubości. Następnie wytnij z ciasta koła o średnicy 5 cm.
Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4:
Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 30-35°C i ogrzewaj przez 10 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz 15 minut.
Krok 5:
Następnie napełnij konfiturą pączki szprycą do nadziewania. Jeśli nie posiadasz szprycy, fajną w dobrej cenie znajdziesz TUTAJ
W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.
Pączki pieczone
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<
Panie Jakubie, zrobiłam dzisiaj pączki z Pana przepisu – dokładnie, z użyciem wagi kuchennej. Mimo długiego wyrabiania ciasto nadal się kleiło, więc w końcu podsypałam dodatkowo mąką. Wyszły wspaniałe, puszyste, mięciutkie, pyszne! Na pewno jeszcze nie raz je upiekę i polecam wszystkim ten przepis!
Musialam dosypac maki podczas wyrabiania ciasta. Bardzo dlugo było mokre. Nie wyroslo w piekarniku ale jak uformowałam kulki na paczki i wstawilam w 180°c urosly trochę wiec nic straconego 😀
Polecam zrobić te pączki na tłusty czwartek. Wychodzą mega pyszne
Szukałam zdrowszej alternatywy tradycyjnych paczkow I zalazłam. To bardziej moim zdaniem bułeczki z Marmoladą ale jakie pyszne! Na dodatek robi się je ekspresowo.
Pączki wyszły pyszne, jak wszystkie dania i wypieki z przepisów, które są przez Państwa zamieszczone. Korzystam z nich regularnie. Rewelacja, następnym razem muszę zrobić z potrójnej porcji ciasta, gdyż wszystkie błyskawicznie zniknęły 😉
2 pytania – mój piekarnik najniższą temperaturę ma 75 stopni, czy taka temperatura też jest dopuszczalna zamiast 35 stopni czy lepiej wtedy zostawić ciasto gdzieś w cieple? I drugie pytanie – czy można nadziać pączki od razu konfiturą?
1 pytanie: 75°C to zdecydowanie za duża temperatura. Lepiej postaw ciasto w ciepłym miejscu np. blisko kaloryfera.
2 pytanie: oczywiście możesz od razu nadziać pączki konfiturą 🙂
Przed ogrzaniem piekarnika do 180 stopni wyjac je z piekarnika czy ogrzewac piekarnik z nimi w środku?
Hej,
Pączki wkładasz dopiero jak piekarnik osiągnie 180°C.
Pozdrawiam
Kuba
Wyśmienite pączusie, rewelacyjny i szybki przepis. Gorąco polecam.
Pączki pyszne 🙂 łatwe w przygotowaniu, choć ciasto wyszło rzadkie i musiałam podsypać sporo mąki. Zrobiłam pączki z dżemem i czekoladą i już myślę czym jeszcze można je wypełnić 🙂 Dziękuję za świetny przepis.
Pyszne pączki Robię już kolejny rok. W tym roku z czekoladą. Zdecydowanie wolę z piekarnika niż z oleju
Dziękuję za tak miły komentarz! Pozdrawiam i życzę smacznego!
Dramat! nie polecam tego przepisu. Wyszly jakieś bułki. Szkoda czasu.
A co miało wyjść z pieczonego ciasta drożdżowego?
Super przepis ! Zdecydowanie wolę pieczone pączki od tych tłuszczowych♀️. Jutro z samego rana będę działać
Pączki bardzo smaczne a co najważniejsze bez smażenia wszyscy się nimi zajadaliśmy jak dla nas Rewelacyjny przepis
Zrobiłam dziś w trzech różnych wersjach.. Z domową konfiturą wiśniową, bez niczego i oponki według mnie i moich najbliższych oponki najsmaczniejsze, bardzo puszyste, po prostu przepyszne
Bardzo dziękuję za przepis, na pewno zagości w moim domu na stałe.
Bardzo mi miło, że korzystasz z moich przepisów.
Zapraszam częściej, będzie smacznie 🙂
Pączusie a w sumie dla mnie bułeczki wyszły smaczne na plus łatwość i szybkość przygotowania oraz to że nie są za słodkie 🙂 jednak mam w sumiedomu dwa pytania to 200ml mleka ma być też letnie czy może być zimne? A drugie pytanie bo nie wiem czy robiłam coś źle ale na drugi dzień pączusie były już lekko twarde z Waszymi tez tak było?
Hej,
Przede wszystkim dziękuje za wiadomość. Mleko powinno być lekko ciepłe.
Niestety ciasto drożdżowe ma to do siebie, że następnego dnia bywa twardawe.
Najlepiej pączki pieczone czymś szczelnie przykryć na noc.
Pozdrawiam
Właśnie je robię! trzymajcie kciuki;)
Trzymałem kciuki… do tej chwili. Mam nadzieję, że się udały 🙂
Pozdrawiam
Czy można je smażyć normalnie na tłuszczu?
Możesz spróbować, ale polecałbym skorzystać z tradycyjnego przepisu:
https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/ciasta-i-ciastka/paczki-przepis-krok-po-kroku/
Czy można paczki przed pieczeniem nadziewać konfitura. Nie ma szprycury
Można 🙂
Piekarnik gora-dol czy termoobieg?
Góra dół
Oj niestety tak źle to mi się jeszcze ciasta drożdżowego nie robiło 🙁 mega rzadkie, wyrabianie ponad pół godziny i mnóstwo dodatkowej mąki.. Oby smak się obronił.
Dziwne, bo mało który nasz przepis ma tak dużo komentarze, prawie wszystkie pozytywne.
Na pewno zrobiłaś wszystko zgodnie z przepisem???
Świetna alternatywa! ☺️ Wypróbuje przepis napewno, tylko trochę zmodyfikuje i użyje Thermomixa. Może masz przepis do niego?
Na thermomixa nie mam, przygotuj podobnie jak na ciasto drożdżowe.
Mleko w temp pokojowej całe, cukier, pokruszone drożdże, wymieszaj 30 s obr 2. Potem Reszta składników i interwał 2 min.
Coś w ten deseń
Witam. Czy mogę zastąpić drożdże świeże na suszone ?
Jak najbardziej
Zrobiłam pączki dokładnie wg przepisu jednak zastanawia mnie konsystencja ciasta – wyrabiałam ciasto ręcznie i było bardzo rzadkie. Zastanawiam się czy w przepisie nie ma jakiejś pomyłki związanej z mlekiem. Chciałam się upewnić, że 50 ml jest do rozczynu a 200 ml do ciasta czy łącznie ma zostać użyte 200 ml mleka: 50 do rozczynu a 150 do ciasta?
Hej,
U nas zawsze dajemy 50 ml do rozczynu i potem 200 ml, wychodzi zawsze super.
Często zależy to od rodzaju mąki, a czasami nawet od wilgotności powietrza.
Wystarczy podsypać więcej mąki i ciasto będzie cacy. Gorzej jak wychodzi za gęste…
Dziękujemy za wiadomość i pozdrawiamy
Bardzo smaczne, ale bardziej jak taka delikatna bułeczka 🙂 na pewno do powtórzenia!
Wiadomo, bardzo podobnego efektu nie osiągniesz bez smażenia, ale można próbować 🙂
Pozdrawiam 🙂
Paczki wyszly super
Dziekuje
Miło, dziękujemy za komentarz 🙂
Zapytam z ciekawości bo chciałabym upiec ,ale czy w misce czasami nie widać 3 jajek?
Bożena tak widać 😉 ale zrób tak jak w przepisie wyjdą idealne.
Pączki są przesuper! Lekkie i nie za słodkie. Wyborne dla każdego, nawet najbardziej wymagającego ❤️ Dzięki za przepis!
Pozdrawiamy Gosiu i zapraszamy po więcej inspiracji 😉
I już wiem co zrobię na Tłusty Czwartek 🙂
Ja też ze słodyczy najbardziej lubię boczek 😉
Witam jakiej mąki użyć? Tortowej ?
Jak najbardziej może być tortowa z klasycznej też wyjdzie 🙂
Ile sztuk wychodzi z tych proporcji? Robię w środę! Pozdrawiam 🙂
Na zdjęciu Bogusia trzyma blaszkę i tam jest 20 sztuk. Jak się postarasz to wyjdzie ze 22 ze skrawkami 😉
Pozdrawiam
Dzisiaj wypróbowalam przepis pyszne prawie wszystkie od razu zniknęły. Super alternatywa dla smażonych. Polecam!
Bella, cieszę się, że Ci smakowały 🙂
Na jaką mąkę mogę wymienić ta z przepisu? Pozdrawiam
Możesz spróbować z orkiszową. Pozdrawiam
Zwróccie uwage ze temperatura 35°C to niespelna temperatura ludzkiego ciala, wiec kazda miske mozesz wstawic do piekarnika. Chodzi tylko o umozliwienie temperatury wyzszej niz pokojowa aby ciasto drozdzowe lepiej i szybciej wyrastalo.
Czy można drożdże świeże podmienić na suszone? A jesli tak to czy mleko+cukier, które miały iść do rozczynu dać do ciasta czy nie?
Ola, Tak mleko i cukier z zaczynu dodaj co ciasta!
Drożdże instant tez będą ok? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Próbowałam 6g, ale ciasto niespecjalnie wyrosło w porównaniu do wcześniejszych wypieków
Beata, powinno się udać, następnym razem całe opakowanie możesz wsypać.
Pierwszy raz piekłam dzisiaj coś co jest na drożdży i…. wyszło! Udały się ! Mega duma Jedyna wątpliwość, jaka miałam był czas wyrabiania… kurczę ile mniej więcej powinno się wyrabiać ciasto? Wyrabiałam hmmmm 7 minut…. mimo, ze zaczęło odchodzić, to i tak się kleiło i ciężko mi było właśnie ocenić czy to jyz Ok, czy tez nie ….
hmmm
Wstawiłam do piekarnika mimo, ze temp od 50 stopni 🙂 może komuś to info się przyda
I Mimo wszystko wyrosły ! :))))) dzięki za wskazówki krok po kroku 🙂
Milena, ciasto drożdżowe dosyć długo trzeba wyrabiać, ale jeśli po 5-10 min nadal się klei można dosypać odrobinę maki pszennej. Do wyrabiania ciasta idealnie się sprawdza robot kuchenny juz o tym pisałem. https://kuron.com.pl/jaki-robot-kuchenny-wybrac-poradnik/
Jakie są wartosci odżywcze? I Ile kcal?
Niestety nie jestem dietetykiem 🙁 Dopiero rozważamy aby na stronie pojawił się przelicznik kalorii. Na ten moment nie jestem w stanie odpowiedzieć na twoje pytanie.
Mam pytanie zaczynam zarabiać pączki. A mój piekarnik ma 50stopni a w przepisie jest od 30-35.
To nie wstawiaj do piekarnika, tylko tradycyjnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
Można to ciasto wyrobić w robocie kuchennym?
Tak, jak najbardziej!
Właśnie upiekłam. Są pyszne. Tylko następnym razem podwoje składniki
Bardzo mi miło,
Dziękuję za komentarz. Już jutro na stronie pojawi się deser nieco bardziej skomplikowany w przygotowaniu.
Pozdrawiam
Wyszły super miękkie,pulchniutkie pycha
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Smacznego!!!
Wlasnie robię próbę przed tłustym czwartkiem
Super,
Daj znać jak wyszły 🙂
Co to za miska, która można wstawić do nagrzanego piekarnika ?
Pozdrawiam
Miska jest bardzo fajna, kupiona chyba w TK max ale nie marki zapisanej.
Jest to jakiś rodzaj bardzo trwałego matowego plastiku. Ale nie jest to miska odporna na wysokie temperatury.
Wkładam w przepisie wkładam miskę do piekarnika rozgrzanego do 35°C, tylko po to aby ciasto ładnie wyrosło 🙂
Pozdrawiam
A czy można nadziewać przed pieczeniem?
Lepiej nie, mogą się rozpłynąć.
to są bułki drożdżowe zapewne pyszne ,ale to nigdy nie będą pączki
Dziękuję za opinię, nazwa pozostanie bez zmiany 🙂
Pozdrawiam
Dziękuję na pewno wypróbuję ten przepis że względu na to że są bez pieczenia w tłuszczu. Pozdrawiam
Są pyszne 🙂
Pozdrawiam