Przekąski na zimno
Azjatyckie wrapy z polędwiczką i chrupiącymi warzywami
Dzisiaj przychodzę do Was ze świetną przekąską na spotkanie z przyjaciółmi lub codzienną domową kolację. Azjatyckie wrapy z polędwiczką i chrupiącymi warzywami to szybkie i pyszne danie, które bez wątpienia zasmakuje wszystkim. Wypróbujcie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało.
AZJATYCKIE WRAPY Z POLĘDWICZKĄ I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2 marchewki
- 1 ogórek
- 1 opakowanie kiełek fasoli mung
- 2 łyżki ziaren sezamu np. białego
- 200 g kremowego serka
- 1 opakowanie tortilli np. pszennej
- sól, pieprz
Azjatyckie wrapy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w cienkie plasterki, następnie przełóż do miski. Dodaj obrany drobno posiekany czosnek i imbir oraz sos sojowy i olej. Wymieszaj składniki odstaw na 15 minut. Po tym czasie podsmaż mięso na suchej, rozgrzanej patelni. Usmażone odstaw do przestygnięcia.
Krok 2:
Marchew obierz, następnie pokrój w cienkie paski. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, wybierz wodnisty środek, pokrój w cienkie słupki. Sezam upraż na suchej patelni. Po ostudzeniu wymieszaj z kremowym serkiem, dopraw solą i pieprzem.
Krok 3:
Tortille opiecz na patelni grillowej lub np. w grillu elektrycznym (ten krok nie jest obowiązkowy). Każdy placek posmaruj serkiem, ułóż rukole, pokrojone warzywa, kiełki oraz plasterki polędwiczki. Zwiń w ciasny rulon, odkrój końcówki, podziel na ukośne kawałki. Podawaj z ulubionym sosem.
Więcej pysznych przekąsek znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.