X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Niezależnie świeża czy wędzona – Makrela SUPERDOBRA

Pewnie ciekawi Was, kto wygrał w naszej kulinarnej rywalizacji? No cóż jakby to Gaja powiedziała…” Nie przechwalaj się bracie” ale subiektywnie oceniając… Gaja skupiła wokół siebie i zachwyciła fanów makreli wędzonej a ja wnioskując po ilości komentarzy i like’ów pokazałem, że makrela to także świetna alternatywa dla innych, świeżych ryb. Można ją przyrządzić na wiele najsmaczniejszych sposobów.

Tak naprawdę, nieważne jaki przepis zyskał najwięcej Waszych głosów. Największą wygraną jest właśnie MAKRELA, bo jak głosi nasza kampania, jest po prostu SuperDobra!

Dlatego kupując rybę na obiad pamiętajcie, że makrela to smaczna, zdrowa tłusta ryba, która ma kulinarny potencjał. A to co ją wyróżnia to niezwykle delikatne białe mięso, które idealnie komponuje się z dodatkami prawie każdego rodzaju kuchni, czy to azjatyckiej, polskiej, czy meksykańskiej. Warto też zauważyć coś bardziej przyziemnego – stosunek ceny do jakości w przypadki makreli jest bardzo korzystny dla kupującego.
 

Garść kulinarnych inspiracji z makrelą w roli głównej

Taco z grillowaną makrelą, guacamole oraz mango to danie ekspresowe, wypełnione po brzegi aromatami rodem z kuchni meksykańskiej. Rewelacyjna propozycja pełna różnych smaków i faktur. Kapitalna jako przekąska do filmu, na imprezę lub do meczu.

Tacos z grillowaną makrelą, guacamole i mango

Składniki:

  • 2 sztuki awokado 
  • sok wyciśnięty z 1 limonki 
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 pomidor
  • pół mango
  • 2 świeże makrele
  • 12 muszel do taco
  • garść świeżej kolendry
  • 2 ostrej papryczki np. Piri Piri 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

  • Awokado przekrój wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do samej pestki. Usuń pestkę. Następnie miąższ natnij nożem w kostkę, wyjmij go łyżką z „łupiny”.
  • Awokado rozgnieć widelcem. Dodaj sok z limonki, 2-3 łyżki oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojona w kostkę czerwoną cebulę. Następnie dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. 
  • Pomidora przetnij na pół, pozbaw nasion, pokrój w kostkę. Mango obierz ze skórki, następnie pokrój w kostkę podobnej wielkości jak pomidora.
  • Makrele opłucz pod zimną wodą, osusz i podziel na filety. Rybę skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
  • Filety grilluj na mocno rozgrzanej patelni, ważne aby zacząć od strony skóry. Opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Po przestudzeniu pokrój rybę na mniejsze kawałki.
  • Muszlę napełnij guacamole. Następnie dodaj mango, pomidora, makrelę, świeża kolendrę oraz posiekane piri piri.
Zupa rybna w tajskim stylu wcale nie musi być skomplikowana. Dzięki wykorzystaniu azjatyckich dodatków takich jak: imbir, trawa cytrynowa czy mleko kokosowe smak jest obłędny i bardzo intensywny. Do przygotowania potrawy nie potrzeba intensywnego bulionu rybnego, wystarczy mięso makreli oraz kręgosłupy i łby. To one zrobią całą robotę a całość przygotujecie w niewiele ponad 40 minut.

Zupa tajska z makrelą

Składniki:

  • 2 świeże makrele 
  • 1 czerwona cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 30 g imbiru 
  • kawałek trawy cytrynowej 
  • 1,2 l wody lub lekkiego bulionu np. warzywnego 
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 4 łyżki sosu rybnego 
  • 6 liści limonki kaffir 
  • 150 g groszku cukrowego 
  • 1 papryka czerwona
  • łyżka oleju kokosowego 
  • sól, suszone chili
Do podania:
  • prażony sezam i kolendra

Sposób przygotowania:

  • Makrele opłucz pod zimną wodą, następnie podziel na filety.  Kręgosłup oraz łeb bez oskrzeli i oczu odłóż do wywaru.
  • Na oleju kokosowym podsmaż cebule pokrojona w kostkę. Następnie dodaj poszatkowany czosnek pokrojony w płatki, imbir straty na drobnej tarce oraz drobno posiekaną trawę cytrynową. Całość smaż 2-3 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  • W kolejnym kroku dodaj bulion warzywny, mleczko kokosowe, sos rybny oraz liście limonki kaffir. Następnie dodaj kręgosłupy i łby makreli. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. 
  • Po tym czasie dodaj filety makreli pokrojone w większe kawałki, groszek cukrowy oraz paprykę pokrojoną w paski. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Na koniec wyłów łby i kręgosłupy, dopraw solą i suszonym chili. Zupę serwuj z prażonym sezamem oraz kolendrą lub dymką.
Filet z makreli z masłem sezamowym z nori i warzywami, to danie które możecie przygotować w mniej niż 30 minut, nawet z filetowaniem. Wideo instruktażowe, jak należy radzić sobie z makrelą znajdziecie >>TUTAJ<<.

Filet z makreli z masłem sezamowym z nori i warzywami

Składniki:

  • 2 świeże makrele
  • 2 łyżki sezamu
  • pół brokuły
  • 1 marchewka 
  • 1 mała papryka czerwona
  • 150 g groszek cukrowy 
  • pół średniej wielkości cukinii 
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 arkusz nori 
  • soku z połowy limonki 
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz  

Sposób przygotowania:

  • Makrele opłucz pod zimną wodą, następnie podziel na filety.
  • Na suchej patelni upraż ziarna sezamu aż będą ciemnozłote. Przesyp do miseczki.
  • Brokuł podziel na różyczki. Następnie obgotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, dodaj marchew pokrojoną w półplastry. Smaż na mocnym ogniu. Po 2 minutach dodaj paprykę pokrojoną w paski, brokuł, groszek cukrowy i cukinię pokrojoną w półplastry. Warzywa smaż przez 2-3 minuty, powinny zmięknąć, ale pozostać chrupiące. Na koniec dodaj sos sojowy, wymieszaj.
  • Rybę dopraw solą i pieprzem. 
  • Filety usmaż na połowie rozgrzanego masła po 2-3 minuty z każdej strony (zacznij od strony skóry). Na koniec pozostałe masło, pocięte w paseczki nori (do cięcia możesz użyć nożyczek), uprażony sezam oraz sok z limonki.
  • Rybę podawaj z warzywami i cząstką limonki. 

Wytrawna zielona tarta z wędzoną makrelą to specjalność Gai. Jest to lekka zapiekanka z kruchego ciasta, wypełniona warzywami, parmezanem i aromatem gałki muszkatołowej. Wyśmienicie sprawdzi się jako słona przekąska między posiłkami lub element lunchboxu do pracy.

Zielona tarta z wędzoną makrelą

Kruche ciasto:

  • 240 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
Farsz:
  • duża cebula 
  • cukinia średniej wielkości 
  • pół brokułu
  • 8 pomidorków koktajlowych np. truskawkowych
  • pół wędzonej makreli 
  • olej roślinny np. rzepakowy
  • sól 
Masa jajeczna:
  • 4 jajka M
  • 220 g śmietanki 30%
  • 100 g parmezanu 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wsypujemy do miski, następnie dodajemy jajko, sól i masło pokrojone w kostkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera. Gotowym ciastem wyklejamy formę, wyklejamy też boki. Nakłuwamy ciasto. 
  • Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. 
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, maja być al dente. 
  • Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kawałki cukinię. Smażymy kilka minut. Solimy, pieprzymy.
  • Następnie przekładamy warzywa na upieczony spód. Dodajemy pomidorki przekrojone na pół. Kawałki makreli układamy na warzywach. 
  • Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, dodajemy starty parmezan, sól, pieprz i gałkę. 
  • Tartę zalewamy masą jajeczną. 
  • Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni. 

Tym razem Gajka proponuje lekką sałatkę z wędzoną makrelą i cytrusami. Kruche liście sałaty i chrupiące kiełki mieszają się z pomarańczą, grejpfrutem. Całości smaku dopełnia delikatny dressing na bazie oliwy, miodu i musztardy dijon.

Sałatka z cytrusami i makrelą wędzoną

Składniki:

  • garść ulubionego mixu sałat 
  • pół pomarańczy 
  • 1/3 grejpfruta 
  • 5 pomidorków koktajlowych 
  • 1/3 kostki sera feta lub np. typu feta
  • pół makreli wędzonej
  • kiełki np. słonecznika
Sos:
  • łyżeczka płynnego miodu np. lipowego
  • łyżeczka musztardy np. dijon
  • 4 łyżki oliwy 
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

  • Pomarańcz i grejpfrut obieramy i wykrawamy cząstki owoców. Ważne aby owoce nie miały na sobie białej skórki, która jest gorzka.
  • Pomidorki kroimy na pół. Fetę kroimy w kostkę. Następnie na talerzu układamy sałatę, cząstki cytrusów, pomidorki, fetę, makrelę i kiełki. 
  • Oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz wkładamy do miseczki. Mieszamy do całkowitego połączenia składników
  • Na koniec tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem. 

Pasta z wędzonej makreli od najmłodszych lat była częstym elementem śniadania. Rodzice nazywali ją awanturką. Tym razem Gaja zdecydowała się na wersję podwójnie wędzoną z wędzonym twarogiem i makrelą. Muszę powiedzieć, że ta pasta podbiła nasze serca. Czy to na śniadanie, czy kolacja zawsze cieszy się niesłabnącą popularnością.

Podwójnie wędzona pastą z makreli

Składniki:

  • wędzona makrela 1 sztuka
  • twaróg wędzony 250 g
  • koncentrat pomidorowy 20 g
  • majonez lub np. jogurt 20 g
  • szczypiorek łyżka
  • świeże warzywa np. ogórek, pomidor, rzodkiewka
  • kiełki do dekoracji np. lucerny
  • sól, pieprz     

Sposób przygotowania:                   

  • Makrelę obieramy i wyciągamy ości. Przekładamy do sporej miseczki, dodajemy wędzony twaróg, koncentrat, jogurt lub majonez, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i rozgniatamy widelcem.
  • Następnie pastę przekładamy na grzankę razową. Dekorujemy świeżymi warzywami i kiełkami.
Niezależnie świeża czy wędzona – Makrela SUPERDOBRA

Kampania Makrela Superdobra miała na celu promocję spożywania tej zdrowej ryby. Chcieliśmy pokazać, w jaki sposób można ją przyrządzić oraz wyjaśnić, na czym polega jej kulinarny fenomen. Poleciliśmy 6 apetycznych przepisów, ale gdyby komuś było za mało, zapraszam na stronę: Strona główna | Makrela Superdobra bo kolejną garść inspiracji.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również