Przepis
MakaronOwoce morza
Tagliatelle z mulami
Składniki
- 500 g makaronu tagliatelle
- 500 g małż muli
- oliwa do smażenia
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki , posiekana
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 dojrzałe pomidory ( obrane ze skórki i posiekane )
Sposób przygotowania
Mule dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą.Na patelnię wlać oliwę,rozgrzać. Dodajemy małże i wlewamy wino, przykrywamy i gotujemy potrząsając co chwilę patelnią, aż muszle się otworzą. Mule odcedzamy,zachowujemy płyn,odkładamy na talerz.Na tej samej patelni na reszcie oliwy dusimy posiekany czosnek i pomidory,dolewamy zachowany płyn.Dusimy do chwili zredukowania się o połowę sosu.Dodajemy małże do sosu i dusimy jeszcze 1 minutę Makaron gotujemy oczywiscie al dente. Mieszamy makaron z sosem ,posypujemy natką pietruszki. Smacznego.