Przepis
Makaron
Makaron farfalle z sosem sardelowym
Składniki
- 500 g makaronu farfalle
- 300 g sardeli lub anchois
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 gałązki rozmarynu
- pęczek świeżego oregano
- pęczek świeżej bazylii
- 150 ml oliwy extra vergine
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Sardele dzielimy na połówki.Cebulę drobno siekamy.Pietruszkę, bazylię i rozmaryn siekamy.Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek,cebulę i smażymy do zeszklenia, dodajemy kawałki sardeli i smażymy 2-3 minuty,aż nabiorą jasnozłocistej barwy, doprawiamy solą i pieprzem,posypujemy posiekaną bazylią,rozmarynem,pietruszką i oregano.Makaron farfalle gotujemy al dente, odcedzamy.Dodajemy do sosu sardelowego posypujemy pozostałą pokrojoną pietruszką, bazylią, rozmarynem i oregano. Smacznego