X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy zimne

Sos sardelowy

Składniki

  • 250 g majonezu, śmietany lub jogurtu
  • 6 filetów sardelowych, ew.  koreczki anchois
  • 1 mała cebulka
  • 2 ugotowane na twardo żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz, szczypta cukru pudru

Sposób przygotowania

Cebulkę drobno siekamy i mieszamy z drobno pokrojonymi lub wręcz zmiksowanymi filetami sardeli, czy koreczkami anchois, dodajemy utarte żółtka, oliwę i sok z cytryny, mieszamy z majonezem i doprawiamy pieprzem i cukrem pudrem. Z uwagi na to, że filety anchois są słone nie dodajemy do tego sosu soli.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również