Przepisy Thermomix
Placki z dyni (Thermomix)
Składniki
- dynia ok 1 kg
- 1 l wody
- 30 g masła
- 200 g puree z dyni
- 250 g mleka
- 2 duże jajka
- 15 g syropu klonowego lub miodu + trochę do podania
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania
Puree z dyni:
1. Dynie (waga około 1 kg) umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.
2. Pokrój na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego wlej wodę.
3. Na obydwu poziomach nakładki Varoma ułóż pokrojoną dynię. Gotuj 25 minut/Varoma/prędkość 2.
4. Po tym czasie ostrożnie zdejmij nakładki Varoma, wylej wodę z naczynia miksującego. Włóż do niego ugotowaną dynię. Miksuj 20 sek/ prędkość 5.
5. Zdejmij kopystką masę ze ścianek i miksuj jeszcze raz 30 sek/ prędkość 8.
6. Tak przygotowane puree można wykorzystywać do ciast, placków czy zup. Można je także zamrozić lub zawekować w sloikach.
Aby przygotować placki:
1. Włóż masło do naczynia miksującego, rozpuść je 3 min./100°C/obr. 2
2. Dodaj puree z dyni, mleko, jajka i syrop klonowy. Miksuj 40 sek/obr. 5
3. Następnie w dodaj suche składniki mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Całość miksuj. 20 sek/obr. 6