X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Orzechowiec na dużą blachę. Przepis krok po kroku.

Orzechowiec na dużą blachę

 

Orzechowiec. Składniki:

 

Ciasto:

 

  •     500 g mąki pszennej
  •     3 jajka
  •     150 g cukru
  •     2 łyżki miodu płynnego
  •     200 g masła
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

 

  •     200 g masła
  •     2 budynie waniliowe
  •     500 ml mleka
  •     3 łyżki cukru pudru

 

Masa orzechowa:

 

  •     300 g orzechów włoskich (lub mieszanka różnych orzechów)
  •     100 g masła
  •     2 łyżki miodu

 

Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrób na gładką masę. Włóż do lodówki na około jedną godzinę.

 

Ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozłóż równomiernie na blasze o wymiarach ok 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół.

 

W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem. Gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. 

 

Mikserem wymieszaj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj przestudzony budyń cały czas mieszając. Gotową masę przełóż na jeden upieczony i przestudzony płat ciasta. Następnie przykryj go drugą warstwą ciasta.

 

W garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła i miodu. Następnie tak przygotowane orzechy wyłóż równomiernie na górę ciasta.

 

Schłódź w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia! 

 

Orzechowiec

 

Orzechowiec to moje ulubione ciasto o tej porze roku, zwłaszcza kiedy na działce u dziadków obrodzi orzech włoski (link). Często przygotowuję go w dużej blaszce, na spotkania rodzinne lub inne zbiegowiska. Wszyscy za nim przepadają, dlatego dzielę się przepisem.

 

Warto wrócić do klasyka

 

Jeżeli już nie masz pomysłu na kolejne ciasto, warto wrócić do klasyka. Orzechowiec jest właśnie takim ciastem, tradycyjnym ale z lekka zapomnianym. Myślę, że dobry pomysłem jest odświeżenie tego ciasta. Widzę z resztą, że zapytań o potrawy z orzechami w roli głównej jest znacznie więcej. Oprócz naszego dzisiejszego bohatera, mam jeszcze jedno ulubione ciasto z dużym udziałem orzecha włoskiego ( Ciasto Salceson )

 

Przepis na orzechowiec przygotowałem oczywiście w formie krok po kroku, aby przygotowanie było maksymalnie łatwe. Mam nadzieje, że skusisz się na to ciasto i będziesz często wracał do nas po inne przepisy, zarówno te słodkie jak wytrawne. W razie pytań, wątpliwości pisz komentarz, niezwłocznie na niego odpowiemy.

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ania K.

    Podbił nawet sernik z brzoskwiniami mojej mamy podczas swiat Bożego Narodzenie. Blaszka znikła w mgnieniu oka

    • Jakub Kuroń

      Bardzo się cieszymy 🙂 i pozdrawiamy całą rodzinę.

  2. Martyna

    Ciacho zrobione czekamy na jutro by spróbować! Ale wygląda cudownie❤️ mój pierwszy w życiu orzechowiec! Mam nadzieję, że samakuje tak samo jak wygląda ❤️❤️

    • Jakub Kuroń

      Martyna, trzymam kciuki, żeby właśnie tak było! Smacznego! 🙂

  3. Monia38

    Super wypiek właśnie już gotowy

    • Jakub Kuroń

      Miło nam! Dzięki za komentarz, na pewno się komuś przyda.

  4. Monia38

    Super wypiek właśnie godziny zrobiłam

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam z Bogusią miło! Zaglądaj do nas po inne inspiracje. 🙂

  5. Ola

    Jakiego masła najlepiej użyć do ciasta i masy ?

    • Jakub Kuroń

      Ola, najlepiej jakiegoś uczciwego. Takiego z 82% tłuszczu, spokojnie dostaniesz w sklepie 🙂

  6. Anna

    Jaki rozmiar blachy

    • Jakub Kuroń

      Aniu, „Ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozłóż równomiernie na blasze o wymiarach ok 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół.”

  7. Klaudia

    Jak dlugo w lodowce moge przechowywac ciasto? Chce zrobic je na swieta. Czy jesli zrobie je dzien przed wigilia do konca swiat wytrzyma?

    • Bogumiła Kuroń

      Spokojnie tak. Nasze ostatnie jedliśmy przez 6 dni i cały czas było smaczne! 🙂

  8. Pati

    Wyszedl I jest pyszny!!!! Dziekuje

    • Jakub Kuroń

      Super 🙂 Bardzo się cieszymy. Jeżeli lubisz krewetki to we wtorek nowy wpis z krewetkami w roli głównej.

      Pozdrawiamy 🙂

  9. Ania

    Cześć. Ciacho fajne, tylko dlaczego ciasto jest twarde, a robiłam wszystko według przepisu

    • Jakub Kuroń

      Aniu, ciasto najlepiej smakuje następnego dnia jak zmięknie. Wtedy ciasto, które jest półkruche nasiąknie.

  10. Monika

    A czy spody będą dosyć miękkie . Mam przepis ale masło dodaje się do mleka i zalewa się na gorąco te spody wtedy są miekkie.

    • Jakub Kuroń

      W naszym przepisie te spody są raczej półkruche z kremem fajnie wychodzi to jeżeli chodzi o strukturę.

  11. Krasowska

    Muszę wypróbować przepis wygląda pysznie

    • Jakub Kuroń

      Będziesz zadowolona z efektu!

  12. Magdalena

    ale super wypiek 🙂

    • Jakub Kuroń

      Dziękujemy bardzo!

  13. Beata

    To jak wracamy do klasyki, to ciasto zebra i wz poproszę. Do tej pory piekłam orzechy na surowym cieście i nie raz zdarzyło sie ciut przypiec za bardzo, przez co orzechy były potem trochę gorzki.

    • Jakub Kuroń

      Wrzucamy po dwa nowe przepisy krok po kroku w tygodniu na stronę więc myślę, że niedługo zrobimy i przepis na inne klasyki!

Sprawdź również