Ciasta i ciastka
Orzechowiec na dużą blachę. Przepis krok po kroku.
Orzechowiec to jedno z najlepszych ciast na jakie znajdziesz przepis na naszym blogu. Chrupiące orzechy, delikatny krem i kruche ciasto to wszystko rozpływająca się w ustach. Być może pokochasz je tak samo jak ja. Musisz koniecznie spróbować, a zrozumiesz co mam na myśli.
ORZECHOWIEC NA DUŻĄ BLACHĘ -przepis krok po kroku
Składniki:
CIASTO:
- 500 g mąki pszennej ( 3 szklanki ) np. typ 500
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu płynnego np. lipowego
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
- 200 g masła
- 2 budynie waniliowe (40g) z cukrem
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru pudru
MASA ORZECHOWA:
- 300 g orzechów włoskich (lub np. mieszanki różnych orzechów)
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
Orzechowiec na dużą blachę
Krok 1:
Na początku wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrób na gładką masę. Włóż do lodówki na około jedną godzinę.
Krok 2:
Ciasto podziel na 2 równe części. Następnie każdą z nich rozłóż równomiernie na blasze o wymiarach ok 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół.
Krok 3:
W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem, podczas gdy gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 4:
Następnie mikserem wymieszaj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj przestudzony budyń cały czas mieszając. Gotową masę przełóż na jeden upieczony i przestudzony płat ciasta. Następnie przykryj go drugą warstwą ciasta.
Krok 5:
Na koniec w garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła i miodu. Następnie tak przygotowane orzechy wyłóż równomiernie na górę ciasta.
Na zakończenie schłódź ciasto w lodówce. Pamiętaj z pewnością to ciasto najlepiej smakuje następnego dnia!
Orzechowiec
Z pewnością orzechowiec to moje ulubione ciasto o tej porze roku, zwłaszcza kiedy na działce u dziadków obrodzi np. orzech włoski (link). Często przygotowuję go w dużej blaszce, na spotkania rodzinne lub inne zbiegowiska. Wszyscy za nim przepadają, dlatego dzielę się przepisem.
Kończąc dodam, że przepis na orzechowiec przygotowałem oczywiście w formie krok po kroku, aby przygotowanie było maksymalnie łatwe. Mam nadzieje, że skusisz się na to ciasto i będziesz często wracał do nas po inne przepisy, np. te słodkie jak wytrawne. W razie pytań, wątpliwości pisz komentarz, niezwłocznie na niego odpowiemy.
Orzechowiec na dużą blachę
Więcej przepisów np. na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Jaki budyń należy dodać, tj. jakiej wielkości, z cukrem czy bez cukru.
2 budynie waniliowe (40g) z cukrem
Zrobiłam na święta. Wyszło przepyszne. Dziękuję
Witam☺️ Na wstępie napiszę,że po raz pierwszy będę piekła kruche ciasto i może moje pytanie wyda się banalne ale czy kruche ciasto powinno być całkowicie ostudzone aby wyciągnąć z blaszki czy jeszcze ciepłe? Blaszka nie ma odpinanych boków.
Jeśli pieczesz bez papieru do pieczenia w naczyniu bez wyjmowanego dna to najlepiej jak poczekasz, aż ciasto wystygnie i dopiero je wyjmiesz.
Robiłam wyszedł pyszny, przepis fajnie opisany
Dzień dobry, mam pytanie może dziwne, ale zawsze miałam z tym problem♀️.
Blaszka 35 na 25, mierzymy dół blaszki czy górę ♀️
Dobre pytanie, chodzi o górę blaszki, ale jak użyjesz blachy o 2 cm większej, lub mniejszej to nic się nie stanie.
Czy można zamrozić?
Tak
Podbił nawet sernik z brzoskwiniami mojej mamy podczas swiat Bożego Narodzenie. Blaszka znikła w mgnieniu oka
Bardzo się cieszymy 🙂 i pozdrawiamy całą rodzinę.
Ciacho zrobione czekamy na jutro by spróbować! Ale wygląda cudownie❤️ mój pierwszy w życiu orzechowiec! Mam nadzieję, że samakuje tak samo jak wygląda ❤️❤️
Martyna, trzymam kciuki, żeby właśnie tak było! Smacznego! 🙂
Super wypiek właśnie już gotowy
Miło nam! Dzięki za komentarz, na pewno się komuś przyda.
Super wypiek właśnie godziny zrobiłam
Bardzo nam z Bogusią miło! Zaglądaj do nas po inne inspiracje. 🙂
Jakiego masła najlepiej użyć do ciasta i masy ?
Ola, najlepiej jakiegoś uczciwego. Takiego z 82% tłuszczu, spokojnie dostaniesz w sklepie 🙂
Jaki rozmiar blachy
Aniu, „Ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozłóż równomiernie na blasze o wymiarach ok 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół.”
Jak dlugo w lodowce moge przechowywac ciasto? Chce zrobic je na swieta. Czy jesli zrobie je dzien przed wigilia do konca swiat wytrzyma?
Spokojnie tak. Nasze ostatnie jedliśmy przez 6 dni i cały czas było smaczne! 🙂
Wyszedl I jest pyszny!!!! Dziekuje
Super 🙂 Bardzo się cieszymy. Jeżeli lubisz krewetki to we wtorek nowy wpis z krewetkami w roli głównej.
Pozdrawiamy 🙂
Cześć. Ciacho fajne, tylko dlaczego ciasto jest twarde, a robiłam wszystko według przepisu
Aniu, ciasto najlepiej smakuje następnego dnia jak zmięknie. Wtedy ciasto, które jest półkruche nasiąknie.
A czy spody będą dosyć miękkie . Mam przepis ale masło dodaje się do mleka i zalewa się na gorąco te spody wtedy są miekkie.
W naszym przepisie te spody są raczej półkruche z kremem fajnie wychodzi to jeżeli chodzi o strukturę.
Muszę wypróbować przepis wygląda pysznie
Będziesz zadowolona z efektu!
ale super wypiek 🙂
Dziękujemy bardzo!
To jak wracamy do klasyki, to ciasto zebra i wz poproszę. Do tej pory piekłam orzechy na surowym cieście i nie raz zdarzyło sie ciut przypiec za bardzo, przez co orzechy były potem trochę gorzki.
Wrzucamy po dwa nowe przepisy krok po kroku w tygodniu na stronę więc myślę, że niedługo zrobimy i przepis na inne klasyki!