Orzechowiec na dużą blachę
Orzechowiec. Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu płynnego
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 200 g masła
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru pudru
Masa orzechowa:
- 300 g orzechów włoskich (lub mieszanka różnych orzechów)
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrób na gładką masę. Włóż do lodówki na około jedną godzinę.
Ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozłóż równomiernie na blasze o wymiarach ok 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół.
W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem. Gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
Mikserem wymieszaj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj przestudzony budyń cały czas mieszając. Gotową masę przełóż na jeden upieczony i przestudzony płat ciasta. Następnie przykryj go drugą warstwą ciasta.
W garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła i miodu. Następnie tak przygotowane orzechy wyłóż równomiernie na górę ciasta.
Schłódź w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia!
Orzechowiec
Orzechowiec to moje ulubione ciasto o tej porze roku, zwłaszcza kiedy na działce u dziadków obrodzi orzech włoski (link). Często przygotowuję go w dużej blaszce, na spotkania rodzinne lub inne zbiegowiska. Wszyscy za nim przepadają, dlatego dzielę się przepisem.
Warto wrócić do klasyka
Jeżeli już nie masz pomysłu na kolejne ciasto, warto wrócić do klasyka. Orzechowiec jest właśnie takim ciastem, tradycyjnym ale z lekka zapomnianym. Myślę, że dobry pomysłem jest odświeżenie tego ciasta. Widzę z resztą, że zapytań o potrawy z orzechami w roli głównej jest znacznie więcej. Oprócz naszego dzisiejszego bohatera, mam jeszcze jedno ulubione ciasto z dużym udziałem orzecha włoskiego ( Ciasto Salceson )
Przepis na orzechowiec przygotowałem oczywiście w formie krok po kroku, aby przygotowanie było maksymalnie łatwe. Mam nadzieje, że skusisz się na to ciasto i będziesz często wracał do nas po inne przepisy, zarówno te słodkie jak wytrawne. W razie pytań, wątpliwości pisz komentarz, niezwłocznie na niego odpowiemy.
Dzień dobry, mam pytanie może dziwne, ale zawsze miałam z tym problem♀️.
Blaszka 35 na 25, mierzymy dół blaszki czy górę ♀️
Dobre pytanie, chodzi o górę blaszki, ale jak użyjesz blachy o 2 cm większej, lub mniejszej to nic się nie stanie.
Czy można zamrozić?
Tak
Podbił nawet sernik z brzoskwiniami mojej mamy podczas swiat Bożego Narodzenie. Blaszka znikła w mgnieniu oka
Bardzo się cieszymy 🙂 i pozdrawiamy całą rodzinę.
Ciacho zrobione czekamy na jutro by spróbować! Ale wygląda cudownie❤️ mój pierwszy w życiu orzechowiec! Mam nadzieję, że samakuje tak samo jak wygląda ❤️❤️
Martyna, trzymam kciuki, żeby właśnie tak było! Smacznego! 🙂
Super wypiek właśnie już gotowy
Miło nam! Dzięki za komentarz, na pewno się komuś przyda.
Super wypiek właśnie godziny zrobiłam
Bardzo nam z Bogusią miło! Zaglądaj do nas po inne inspiracje. 🙂
Jakiego masła najlepiej użyć do ciasta i masy ?
Ola, najlepiej jakiegoś uczciwego. Takiego z 82% tłuszczu, spokojnie dostaniesz w sklepie 🙂
Jaki rozmiar blachy
Aniu, „Ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozłóż równomiernie na blasze o wymiarach ok 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół.”
Jak dlugo w lodowce moge przechowywac ciasto? Chce zrobic je na swieta. Czy jesli zrobie je dzien przed wigilia do konca swiat wytrzyma?
Spokojnie tak. Nasze ostatnie jedliśmy przez 6 dni i cały czas było smaczne! 🙂
Wyszedl I jest pyszny!!!! Dziekuje
Super 🙂 Bardzo się cieszymy. Jeżeli lubisz krewetki to we wtorek nowy wpis z krewetkami w roli głównej.
Pozdrawiamy 🙂
Cześć. Ciacho fajne, tylko dlaczego ciasto jest twarde, a robiłam wszystko według przepisu
Aniu, ciasto najlepiej smakuje następnego dnia jak zmięknie. Wtedy ciasto, które jest półkruche nasiąknie.
A czy spody będą dosyć miękkie . Mam przepis ale masło dodaje się do mleka i zalewa się na gorąco te spody wtedy są miekkie.
W naszym przepisie te spody są raczej półkruche z kremem fajnie wychodzi to jeżeli chodzi o strukturę.
Muszę wypróbować przepis wygląda pysznie
Będziesz zadowolona z efektu!
ale super wypiek 🙂
Dziękujemy bardzo!
To jak wracamy do klasyki, to ciasto zebra i wz poproszę. Do tej pory piekłam orzechy na surowym cieście i nie raz zdarzyło sie ciut przypiec za bardzo, przez co orzechy były potem trochę gorzki.
Wrzucamy po dwa nowe przepisy krok po kroku w tygodniu na stronę więc myślę, że niedługo zrobimy i przepis na inne klasyki!