Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Rolady cielęce z szynką
Składniki
- 750 g cielęciny – tzw. zrazówki
- 150 g szynki – 6 plasterków
- 100 g serka topionego typu „Złoty Ementaler”
- 2 łyżki musztardy
- 100 ml śmietany
- 1 jajko, 1,5 łyżki mąki
- 3 łyżki tartej bułki
- 50 ml oleju, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, czyścimy z błon i kroimy w plastry, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię. Każdy plasterek smarujemy musztardą, kładziemy pół plasterka szynki i kawałek serka topionego. Rolady zwijamy i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Panierujemy w mące, roztrzepanym z solą i pieprzem jajku oraz w tartej bułce. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy rolady z wszystkich stron, potem zmniejszamy ogień i dalej smażymy obracając je od czasu do czasu na drugą stronę. Gdy będą gotowe, z tłuszczu, który pozostał ze smażenia, śmietany oraz przypraw możemy przyrządzić sos.