X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Makowiec z jabłkami

Makowiec to bez wątpienia ciasto, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Bardzo lubię jak jest wypełnione makiem po same brzegi, im mniej ciasta tym lepiej. Wtedy każdy kawałek to mocne uderzenie maku. A dzisiaj mam dla Was makowiec z jabłkami, coś nowego, równie pysznego. Koniecznie przeczytajcie przepis i powtórzcie go w domu. 

Makowiec z jabłkami

Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 200 g cukru np. trzcinowego
  • 150 g masła
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 jajka
Masa makowa:
  • 1,5 szklanki maku 
  • mleko np. 3,2%
  • bakalie, rodzynki
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 750 g jabłek np. ligol
  • 4 jajka
  • 150 g masła

Przygotowanie:

Krok 1:

Mak zalej mlekiem, gotuj 10 minut, następnie odstaw na 2 godziny. Zmiel mak, dodaj kasze manną, starte jabłka, proszek do pieczenia i bakalie.

Krok 2:

Osobno utrzyj cukier puder i żółtka oraz masło. Wszystko razem wymieszaj, na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Odstaw i zrób ciasto.

Krok 3:

Masło, cukier i jaja zmiksuj na puszystą masę, która podwoi swoją objętość. Dodaj do niej drożdże roztarte w mleku i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i wyrób ciasto, ciasto ma odchodzić od rąk (możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy robota planetarnego – użyj końcówki o nazwie Hak).

Krok 4:

Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 50 minut. Po tym czasie, podziel ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Następnie posmaruj białkiem i rozłóż na całej powierzchni masę makową, znowu posmaruj białkiem i zawiń makowiec, tak, żeby brzeg i obydwa końce znalazły się pod spodem. 

Krok 5:

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż na niej oba makowce w znacznej odległości od siebie, żeby się nie zrosły podczas pieczenia. Piecz w temperaturze 180°, przez ok. 40 minut lub do uzyskania tzw. suchego patyczka. 

Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook .

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również