Dania główne
Wiosenne zielone placki z szynką
Wiosenne zielone placki z szynką . Oto przepis na placki które przywołają smak lata. Sprawdź cały przepis! Dodam jeszcze, że moje placki wiosenne to z pewnością idealna propozycja na obiad czy przekąskę dla Twoich najbliższych. Zapewne zawsze pięknie się prezentują, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa. Placki niewątpliwie pasuje do wszystkich gulaszy i sosów.
WIOSENNE ZIELONE PLACKI Z SZYNKĄ
Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 150 g świeżego szpinaku
- 50 g zielonego groszku (3 łyżki)
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 jajka M
- 150 g ulubionej szynki
- sól, pieprz
Dip: - 150g sera feta
- 4 łyżki jogurtu np. greckiego
- kilka listków bazylii i mięty
Wiosenne zielone placki z szynką
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Cukinie zetrzyj na tarce jarzynowej. Posól odstaw na 10 minut, następnie odciśnij z nadmiaru wody.
Krok 2:
Szpinak podsmaż na suchej patelni przez 2 minuty aż zmięknie. Następnie w dużej misce połącz odciśnięty miąższ cukinii, ostudzony szpinak, zielony groszek, mąkę kukurydzianą, jajka oraz pokrojoną w kostkę ulubioną szynkę. Całość dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia składników.
Krok 3:
Placki nakładaj łyżką na rozgrzany olej. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty na stronę. Na koniec po usmażeniu odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Krok 4:
Na koniec zmiksuj ser feta z jogurtem greckim oraz posiekaną bazylią i miętą. Placki podawaj z dipem z sera feta i jogurtu greckiego.
Placki ziemniaczane z boczkiem i kiełbasą
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Panie Jakubie, nie wiem czy Pan zuwazyl. ale te placki z szynka sa pod opcja dla wegetarian. Pozdrawiam
Dziękuje za zwrócenie uwagi już to poprawiam.