Dania główneDróbWielkanoc
Pierś z indyka duszona z warzywami
Szybki, pyszny obiad dla całej rodziny. Pierś z indyka duszona z warzywami z dodatkiem chleba razowego. Danie bardzo proste w przygotowaniu, a składniki dostaniesz w każdym pobliskim sklepie. Przepis bez wątpienia zasmakuje całej Twojej rodzinie, a przez szybkość i łatwość w przygotowaniu wrócisz do tego dania jeszcze nie jeden raz.
Pierś z indyka duszona z warzywami
Składniki:
- 600 g piersi indyka lub np. z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 cebule
- gałązka selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu np. drobiowego
- gruba kromka ciemnego chleba bez skórki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Na połowie oliwy podsmaż pierś z indyka, pokrojoną na 4 równe plastry, po 3 minuty z każdej strony. Następnie dodaj warzywa. Marchewkę i selera pokrojonego w duże słupki i cebulę pokrojoną w cząstki. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Następnie dolej wywar i duś pod przykryciem przez 35-40 minut.
Krok 3:
Zdejmij z ognia i odlej do miski pozostały wywar. Dodaj miąższ z chleba razowego, następnie resztę oliwy.
Krok 4:
Zmiksuj na gładką masę. Polej mięso i warzywa powstałym sosem i podawaj np. z ćwiartkami pomidorków.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<