Przepis
BabeczkiPotrawy wegetariańskieSałatki
Muffiny z parmezanem natką pietruszki i pomidorem
Składniki
- Składniki na 12 babeczek:
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 pęczek pietruszki drobno pokrojonej
- 70 g startego parmezanu
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Połącz składniki mokre. Jaja wbij do miski. Dolej mleko, olej i zblenduj. Do wcześniej przygotowanej mieszaniny dodaj pomidory, natkę, parmezan wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem.
W drugiej misce połącz suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Suche składniki wsyp do mokrych i wymieszaj. Masę nałóż do papilotek i wstaw do pieca nagrzanego do 175 st.
Piecz około 25 minut.