Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Czerwona (modro) kapusta – Śląsk
Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 cebula
- 200 g wędzonego boczku
- ocet, sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Cebulę i boczek kroimy w kostkę i razem podsmażamy. Kapustę kroimy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na pół miękko. Po 10 minutach odcedzamy, pozostawiając trochę wywaru. Dodajemy sól, ocet, pieprz, cukier i cebulę oraz boczek. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu dolewając w razie potrzeby trochę wody. W rejonach Podbeskidzia dodaje się jeszcze do gotowania pokrojone w słupki 2 kwaśne jabłka i pół łyżeczki kminku.