Przepis
Dania głównePotrawy wegetariańskieTarty, quiche i zapiekanki
Zapiekanka z topinamburu z serem feta
Składniki
- 1 kg topinamburów
- 250 g sera feta
- 300 ml śmietany 30%
- sok z połówki cytryny
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 garście tartego parmezanu
- sól i świeżo mielony kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszaj śmietanę, sok z cytryny, posiekany drobno czosnek, tymianek i rozgniecioną widelcem fetę. Mieszaninę dobrze dopraw pieprzem ale uważaj z solą ponieważ feta i parmezan są słone. Topinambura obierz, pokrój w cieniutkie talarki i przełożyć do miski z masą. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do naczynia do zapiekania. Dobrze jest wcześniej wyłożyć formę papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wierzch zapiekanki posyp startym parmezanem i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 180°C, aż topinambur będzie miękki a wierzch zrumieniony. Smacznego.