Przepis
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- ž szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- 300 g jagód
- masło, kasza manna (do smarowania tortownicy)
Sposób przygotowania
Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i podziel na dwie części. Wsyp jedną część mąki do ubitych jajek i wymieszaj delikatnie, następnie dodaj olej i wsyp resztę mąki cały czas mieszając. Na koniec dodaj wodę. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 21 cm wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manna. Na wierzchu ułóż jagody. Piecz przez około 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Kiedy ciasto zacznie odstawać od brzegów formy to znaczy, że jest już gotowe. Polecam podać z bitą śmietaną.