Warzywa faszerowane
Kawior z bakłażana
Składniki
- 1 średni bakłażan (ok. 300 g)
- 4 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- matka pietruszki
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażana kroimy w plastry około półcentymetrowej grubości, solimy, pieprzymy i odstawiamy na około pół godziny, aż się spoci. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Sparzone i obrane ze skórki pomidory rozkrajamy, oczyszczamy z nasion i siekamy w drobną kostkę, tak samo siekamy cebulę. Paprykę pieczemy w piekarniku, następnie po ostudzeniu zawijamy w folię i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Po wyjęciu obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy, obsmażamy plastry bakłażana z obu stron, wyjmujemy je z patelni łyżką cedzakową, odtłuszczamy na papierowym ręczniku, a następnie odstawiamy na bok, żeby ostygły. Na tej samej patelni przesmażamy razem cebulę, posiekaną natkę pietruszki, paprykę, posiekany czosnek i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Bakłażana siekamy i mieszamy z resztą farszu. Odstawiamy na 2-4 godziny do lodówki. Kawior z bakłażana możemy serwować np. na grzankach.