Składniki
- 100 g dzikiego ryżu, 100 g soczewicy
- 250 g obranego mięsa z pieczonego kurczaka
- 2 różnokolorowe papryki, 2 cebule (1 czerwona, 1 zwykła)
- 2 ząbki czosnku, 50 g rodzynek
- 500 ml wywaru (może być z kostki)
- po 1 łyżeczce: curry i chilli
- sok z 1 cytryny, 4 łyżki oleju
- cukier, sól, pieprz.
- świeże zioła; mięta, melisa – do dekoracji
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i przesmażamy ryż z soczewicą, cały czas mieszając, aż się przyrumienią. Do pół litra wywaru drobiowego z kostki dodajemy łyżeczkę curry i zalewamy nim ryż i soczewicę na patelni lub w rondlu. Gotujemy na wolnym ogniu aż do odparowania płynu. Następnie naczynie zawijamy w koc i wstawiamy pod pierzynę albo trzymamy w ciepłym piekarniku, aż ryż i soczewica będą miękkie i sypkie. Mięso kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę oraz wcześniej sparzone i odsączone rodzynki, pozostały olej, sok z cytryny, posiekany czosnek, chilli, sól, cukier, pieprz. Całość mieszamy z ryżem i soczewicą. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Przed podaniem mieszamy i dekorujemy listkami świeżych ziół.