SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka chińska
Składniki
- 500 g ugotowanego ryżu
- 250 g piersi kurczaka lub indyka
- 2 różnokolorowe papryki, 100 g selera naciowego
- pęczek dymki, 1 czerwona cebula
- 4 sparzone i obrane ze skórki pomidory lub puszka pomidorów
- 50 g ziaren sezamowych lub oleju sezamowego
- 150 g pieczarek, 4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka chili lub łyżeczka chili zmielonego
- po 4 łyżki oleju sojowego i sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego lub winnego
- glutaminian sodu, sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w paseczki, zalewamy sosem sojowym, olejem sezamowym, dodajemy posiekany czosnek, solimy i pieprzymy, mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W woku lub na patelni rozgrzewamy olej sojowy i na bardzo silnym ogniu obsmażamy mięso ze wszystkich stron, mieszając, od 3 do 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ocet winny lub ryżowy, pokrojone w paseczki papryki i seler naciowy, pokrojone w kostkę pomidory, poszatkowaną dymkę (ze szczypioru robimy palemki, których użyjemy do dekoracji), cebulę i pieczarki w cieniutkich plasterkach. Jeżeli używamy ziarna sezamowego, prażymy je na patelni i studzimy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z ugotowanym na sypko ryżem, doprawiamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy i ozdabiamy przygotowanymi palemkami ze szczypioru.