Przepis
Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby
Gołąbki z rybą
Składniki
- 1 główka włoskiej kapusty
- 500 g filetów z ryby morskiej: mintaj, sandacz, miętus
- 1 cebula
- 125 ml mleka
- 1 czerstwa bułka lub (uwaga!) ok. szklanki ugotowanej soczewicy
- 125 ml śmietany
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 400 ml wywaru (może być z kostki)
- pęczek koperku
- 30 g mąki
- 40 g masła
- 20 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z kapusty włoskiej usuwamy głąb, rozdzielamy liście i blanszujemy je lub gotujemy całą główkę kapusty, ale nie dłużej niż 5 minut. Uwaga! Gotujemy soczewicę lub też moczymy bułkę w mleku. Filety pieczemy (najlepiej w folii) lub siekamy na surowo. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Mieszamy ze sobą posiekane filety, cebulę, posiekany koperek i odciśniętą bułkę lub ugotowaną soczewicę. Doprawiamy. Farsz nakładamy na liście i ciasno zwijamy. Układamy gołąbki jeden obok drugiego w szerokim rondlu lub na patelni. Dodajemy łyżkę masła, wino, wywar i dusimy 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę i dodajemy do wywaru. Mieszamy. Na koniec dolewamy śmietanę.