X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 500 g filetów z ryby morskiej: mintaj, sandacz, miętus
  • 1 cebula
  • 125 ml mleka
  • 1 czerstwa bułka lub (uwaga!) ok. szklanki ugotowanej soczewicy
  • 125 ml śmietany
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 400 ml wywaru (może być z kostki)
  • pęczek koperku
  • 30 g mąki
  • 40 g masła
  • 20 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Z kapusty włoskiej usuwamy głąb, rozdzielamy liście i blanszujemy je lub gotujemy całą główkę kapusty, ale nie dłużej niż 5 minut. Uwaga! Gotujemy soczewicę lub też moczymy bułkę w mleku. Filety pieczemy (najlepiej w folii) lub siekamy na surowo. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Mieszamy ze sobą posiekane filety, cebulę, posiekany koperek i odciśniętą bułkę lub ugotowaną soczewicę. Doprawiamy. Farsz nakładamy na liście i ciasno zwijamy. Układamy gołąbki jeden obok drugiego w szerokim rondlu lub na patelni. Dodajemy łyżkę masła, wino, wywar i dusimy 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę i dodajemy do wywaru. Mieszamy. Na koniec dolewamy śmietanę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również