Składniki
- 1 główka kiszonej kapusty
- 1,5 kg ziemniaków
- 70 g kaszy krakowskiej
- 1 cebula
- 1-1,5 l wywaru (może być z kostki)
- 80 g smalcu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Otóż zaczynamy od tego, że ok. pół kg ziemniaków gotujemy w mundurkach i po ostudzeniu obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy. Resztę ziemniaków ucieramy na drobnej tarce i po odlaniu soku, dodajemy do ziemniaków ugotowanych. Cebulę siekamy i podsmażamy na smalcu, dodajemy do ziemniaków, dosypujemy też surową kaszkę krakowską oraz sól i pieprz do smaku. Farsz dokładnie mieszamy. Możemy do niego dodać trochę usmażonej wędzonki lub skwarki ze słoninki. Oddzielamy kolejne liście z kapusty kiszonej i nakładamy na nie farsz. Dokładnie gołąbki zwijamy i układamy ciasno w garnku lub brytfance. Zalewamy osolonym wrzątkiem lub wywarem, tak, żeby gołąbki były przykryte. Gotujemy 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu lub wypiekamy 30 minut w piekarniku. Najsmaczniejsze są odsmażane następnego dnia na smalcu.