Przepis
Ciasta i ciastka
Orzechowiec II
Składniki
- 200 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g miodu
- 200 g masła
- po 200 g łuskanych orzechów laskowych i włoskich
- sok z 2 pomarańczy
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Ciasto przygotowujemy w ten sposób, że mieszamy ze sobą: cukier, sól i przesianą mąkę. Dodajemy masło i żółtka. szybko zagniatamy – na początku możemy siekać ciasto nożem. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Wyciskamy sok z pomarańczy i podgrzewamy go z połową miodu i kilkoma łyżkami wody. Resztę miodu również podgrzewamy. Ciasto rozwałkowujemy i kładziemy na blachę posmarowaną masłem. Smarujemy ciepłym miodem (bez soku pomarańczowego). Układamy obok siebie, gęsto, grubo zmielone orzechy laskowe i włoskie. Smarujemy orzechy miodem „pomarańczowym” i pieczemy ciasto przez około 20 minut w temperaturze 200ºC.