X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Nugat

Składniki

  • 200 g miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g posiekanych włoskich orzechów
  • 200 g obranych i posiekanych migdałów
  • 12 białek
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 gruby wafel

Sposób przygotowania

Do cukru pudru dolewamy 50 ml wody i ucieramy razem na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Białka schładzamy i ubijamy na sztywną pianę. Osobno ucieramy miód, do którego najpierw dodajemy pianę z białek, cukier waniliowy, a następnie cały czas mieszając dolewamy stopniowo syrop. Całość smażymy w rondlu (pamiętamy o mieszaniu). Na koniec dodajemy do zgęstniałej masy posiekane orzechy i migdały oraz skórkę otartą z cytryny. Wafel kładziemy na dno formy i zalewamy masą nugatową. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również