Przepis
Desery
Nugat
Składniki
- 200 g miodu
- 200 g cukru pudru
- 200 g posiekanych włoskich orzechów
- 200 g obranych i posiekanych migdałów
- 12 białek
- cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 gruby wafel
Sposób przygotowania
Do cukru pudru dolewamy 50 ml wody i ucieramy razem na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Białka schładzamy i ubijamy na sztywną pianę. Osobno ucieramy miód, do którego najpierw dodajemy pianę z białek, cukier waniliowy, a następnie cały czas mieszając dolewamy stopniowo syrop. Całość smażymy w rondlu (pamiętamy o mieszaniu). Na koniec dodajemy do zgęstniałej masy posiekane orzechy i migdały oraz skórkę otartą z cytryny. Wafel kładziemy na dno formy i zalewamy masą nugatową. Odstawiamy w chłodne miejsce.