X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Lody na kefirze

Składniki

  • 1 l gęstego kefiru
  • 50 ml śmietany 18-22%
  • 50 g miodu
  • 400 g pomarańczy
  • cukier waniliowy
  • kilka łyżek cukru
  • ew. 25 ml likieru owocowego

Sposób przygotowania

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Miód podgrzewamy, studzimy i gdy jest płynny miksujemy go z kefirem, następnie dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy i wkładamy do zamrażalnika. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, szorujemy szczoteczką i wyciskamy z nich sok. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Gotujemy sok z cukrem. Celowo napisałem enigmatycznie o kilku łyżkach cukru, bo wszystko zależy od „kwaśności” pomarańczy. Do gęstego syropu dodajemy startą skórkę pomarańczową, a po ochłodzeniu mieszamy z likierem lub nalewką. Lody w trakcie zamrażania wyjmujemy z zamrażalnika co pół godziny i mieszamy lub miksujemy. Podajemy oblane sosem pomarańczowym.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również