Przepis
DróbPotrawy z grilla
Szaszłyk z kurczaka z ananasem, cukinią i papryką
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka
- 250 g obranego świeżego ananasa
- 1 wąsa cukinia
- 1 czerwona papryka
- Patyczki do szaszłyków
- sól, pieprz
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka szczypioru (dymki)
- ew. szczypta kurkumy
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Czosnek i dymkę drobno posiekaj.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą, dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka pokrój w sporą kostkę 2x2 cm, przełóż do marynaty. Odstaw na 30 minut.
Ananasa i paprykę pokrój w taką samą kostkę jak mięso. Cukinię pokrój w 1 cm plasterki. Patyczki namocz w zimnej wodzie.
Nadziewaj po kolei składniki zaczynając i kończąc mięsem.
Szaszłyki grilluj 10-12 minut, stale obracając.