X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDesery

Ptysie z kremem waniliowym

Dzisiaj mam dla Was ciastko przy którym nie da się przejść obojętnie. A jak już się spróbuje to ciężko skończyć na jednym. Ptysie z kremem waniliowym to bez wątpienia pyszny deser, który zasmakuje wszystkim. Zrobienie go zajmuje troszkę czasu, ale gwarantuje Wam, że warto. Koniecznie zróbcie i dajcie mi znać w komentarzu pod postem jak Wam smakowało. 

PTYSIE Z KREMEM WANILIOWYM

Składniki:

Ciasto ptysiowe:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 200 g mąki pszennej 
  • 5 jaj M

Krem waniliowy:

  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g lub np. śmietankowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łyżki cukru 
  • 200 g masła (temperatura pokojowa)

Ptysie z kremem waniliowym

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W garnku zagotuj wodę z masłem. Do wrzącej wody wsyp mąkę i energicznie wymieszaj. Następnie powstałą masę gotuj przez 1 minutę cały czas mieszają. Ciasto odstaw do wystudzenia. 

Krok 2:

Następnie wbijaj pojedynczo jaja cały czas mieszając masę mikserem. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy  i na papier do pieczenia spiralnym ruchem nakładaj porcje ciasta o średnice 4-5 cm. Najładniejsze ptysie wychodzą jeśli nałożone ciasto przypomina stożek.

Krok 3:

W piekarniku rozgrzanym do 180° C piecz ptysie przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze 15 minut. Pamiętaj aby podczas całego pieczenia nie otwierać piekarnika! Gotowe ptysie odstaw do wystygnięcia. 

Krok 4:

Krem waniliowy:

Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 5:

200g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.

Krok 6:

Wystudzone ptysie przekrój poziomo na pół. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na dolną część ptysia warstwę kremu, następnie przykryj górną częścią i posyp cukrem pudrem. 

Ptysie z kremem waniliowym

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych np. słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również