Bajgle to niezwykle popularna przekąska, której wyjątkowy smak i chrupiąca konsystencja zachwycają smakoszy na całym świecie. Połączenie delikatnego wnętrza z chrupiącą skórką sprawia, że są one z pewnością doskonałym wyborem na szybkie śniadanie, przekąskę do pracy czy dodatek do popołudniowej kawy. Proste w przygotowaniu, te aromatyczne pierścienie z pewnością zaskoczą swoim smakiem i będą idealnym dodatkiem do każdego menu. Gotowi na kulinarną przygodę? Zapraszam do odkrycia tajemnic tego prostego przepisu!
Bajgle
- łyżka drożdży
- 2 łyżki cukru
- 50 ml oleju (+ do smarowania)
- łyżeczka soli
- 225 ml wody
- 450 g mąki pszennej (+ do posypania)
- 2 jajka M
- dodatki np. sezam, mak
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku połącz drożdże z łyżką cukru. W małym rondlu podgrzej wodę z łyżką cukru, olejem i solą przez 1-2 minuty cały czas mieszając, aż mieszanina stanie się ciepła. Włóż do drożdży. Przykryj ścierką i odstawić na 5-7 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.
Krok 2:
Do mąki stopniowo wlewaj drożdże i jajko i mieszaj (ręcznie lub mikserem) aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli będzie się za bardzo kleić – dodaj mąki (do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta). Nasmaruj dużą miskę olejem, włóż do niej ciasto i obtocz je, by na całej powierzchni był tłuszcz. Przykryj ścierką i odstawić na półtorej-dwóch godzin jak poprzednio do wyrośnięcia.
Krok 3:
Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i delikatnie zagnieć. Podziel ciasto na 12 równych części. Uformuj z nich wałeczki (około 18 cm) i połącz w pierścień. Następnie namocz jeden koniec i mocno zagnieść. Ułóż na posypanej mąką blasze do pieczenia, przykryj ścierką i odstawić na 25 minut. Dzięki temu ciasto jeszcze trochę wyrośnie. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nasmaruj olejem 2 blachy do pieczenia.
Krok 4:
Zagotuj duży rondel wody. Porcjami wrzucaj bajgle do wody i gotuj przez minutę. Wyjmij na ręcznik papierowy, odsącz.
Krok 5:
Następnie połóż bajgle na blachach, posmaruj jajkiem, 6 posyp makiem, 6 sezamem.Piec przez 12-15 minut. Podawaj na ciepło.
Bajgle to bez wątpienia nie tylko pyszna przekąska, ale także symbol tradycji i wspólnych chwil spędzonych z bliskimi. Ich uniwersalność sprawia, że mogą być podawane na wiele sposobów – z serem, dżemem, pastą czy jako dodatek do zupy. Mam nadzieję, że ten przepis przypadł Wam do gustu i będziecie mieli okazję go wypróbować w swojej kuchni. Smacznego!
Podsumowując mam nadzieję, że bajgle wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<