Składniki
- łyżka drożdży
- 2 łyżki cukru
- 50 ml oleju (+ do smarowania)
- łyżeczka soli
- 225 ml wody
- 450 g mąki (+ do posypania)
- 2 jajka
- sezam
- mak
Sposób przygotowania
Połączyć drożdże z łyżką cukru. W małym rondlu podgrzać wodę z łyżką cukru, olejem i solą przez 1-2 minuty cały czas mieszając, aż mieszanina stanie się ciepła. Włożyć do drożdży. Przykryć ścierką i odstawić na 5-7 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Do mąki stopniowo wlewać drożdże i jajko i mieszać (ręcznie lub mikserem) aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli będzie się za bardzo kleić - dodać mąki (do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta). Nasmarować dużą miskę olejem, włożyc do niej ciasto i obtoczyć je, by na całej powierzchni był tłuszcz. Przykryć ścierką i odstawić na półtorej-dwóch godzin do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i delikatnie zagnieść. Podzielić ciasto na 12 równych części. Uformować z nich wałeczki (około 18 cm) i połączyć w pierścień. Namoczyć jeden koniec i mocno zagnieść. Ułożyć na posypanej mąką blasze do pieczenia, przykryć ścierką i odstawić na 25 minut. W tym czasie rozdrzać piekarnik do 200 stopni. Nasmarować olejem 2 blachy do pieczenia. Zagotować duży rondel wody. Porcjami wrzucać bajgle do wody i gotować przez minutę. Wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć. Ułożyć bajgle na blachach, posmarować jajkiem, 6 posypać makiem, 6 sezamem.Piec przez 12-15 minut. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują z pasztetem z łososia na ciepło z przepisu Ainsley`a Harriot`a