X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyRybyWalentynki

Łosoś pieczony z sosem z suszonych pomidorów. Przepis krok po kroku

Są takie połączenia smaków, które pasują do siebie idealnie, jakby były dla siebie stworzone. Tak właśnie jest z łososiem i suszonymi pomidorami, komponują się doskonale i niewiele im więcej trzeba do szczęścia. Potrawa którą Wam dzisiaj polecam to z pewnością taki swoisty „samograj”: Łosoś pieczony z sosem z suszonych pomidorów.

Łosoś pieczony z sosem z suszonych pomidorów. Przepis krok po kroku

Składniki dla 2 osób:

  • 300 g filetu z łososia np. dzikiego
  • 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • sól

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6-8 kawałków suszonych pomidorów
  • 300 ml śmietanki 30% UHT
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Na początku zwróć uwagę czy łosoś nie ma pozostawionych łusek i ości. Następnie podziel filet na dwa równe kawałki. Piekarnik rozgrzej 220°C.

Krok 2:

Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego. Imbir obierz, następnie pokrój w słupki. Czosnek przekrój na połówki, chili posiekaj w plasterki. Obłóż łososia składnikami, obtocz w oliwie, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą. Wstaw do piekarnika w górnej jego części, piecz 10 minut.

Krok 3:

W czasie gdy piecze się łosoś przygotuj sos. Posiekaj czosnek, następnie suszone pomidory pokrój w paski. 

Krok 4:

Na oliwie z oliwek delikatnie podsmaż czosnek. Następnie wlej śmietanę, dodaj suszone pomidory. Gotuj na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Łososia podałem z puree ziemniaczanym, sosem z suszonych pomidorów i podsmażonym na maśle kalafiorem.

Łosoś pacyficzny

Do dzisiejszego dania wykorzystałem dzikiego łososia. Jest to łosoś pacyficzny z łowiska w okolicy Alaski, posiada certyfikat MSC oznacza, że ryba pochodzi ze stabilnego i dobrze zarządzanego łowiska. Dlatego jego kolor jest tak intensywny a smak bardzo wyraźny i czysty. W połączeniu z sosem z suszonych pomidorów bez wątpienia musiało wyjść coś pysznego i wyszło.

Tworzywo które nie chłonie zapachów

Ryby często pojawiają się w  moim domowym menu, czy w naszym bistro. Można z nich z pewnością wyczarować niezwykłe cuda na talerzu. Jedynym nieprzyjemnym aspektem jest zapach, który często pozostaje na dłuższy czas w kuchni. Szczególnie newralgiczna jest deska do krojenia, która przenika nieprzyjemnym zapachem i ciężko jest się go pozbyć. Na szczęście znalazłem na to rozwiązanie 🙂 Powierzchnia na której obrabiam ryby powinna być pozbawiona porów, w których mogą gromadzić się resztki i rozwijać bakterie. Tworzywo nie powinno chłonąć zapachów i przede wszystkim być łatwe do czyszczenia. Wszystkie te warunki spełnia granit i deska do krojenia wykonana z tego materiału.

Istotny atrybut

Odkąd zaopatrzyłem się w deskę do krojenia z granitu sprawianie ryb nie jest dla mnie problemem. Dodatkowo deska posiada silikonowe nóżki, dzięki temu nie porusza się po blacie i łatwiej skupić się na pracy. Jest bardzo ważne przy obróbce mięsa nie tylko ryb, ale każdego mięsa. Z resztą zawsze uważałem, że oprócz dobrego warsztatu i solidnego noża, deska do krojenia jest bardzo istotnym atrybutem w kuchni. Bez wątpienia deska do krojenia z granitu to strzał w 10. Dobrze się na niej pracuje i doskonale czyści, nie wspominając o solidnym wykonaniu. Dodatkowo często wykorzystuję deskę do krojenia na przykład jako tacę do podania serów lub wędlin. Polecam zaopatrzyć się w taką perełkę, link sklepu znajdziecie TUTAJ.

Jeśli planujecie zaskoczyć Waszą drugą połówkę pyszną romantyczną kolacją. Łosoś pieczony z sosem z suszonych pomidorów z pewnością poleca się z całego serca. Możecie dowolnego łososia, nie musi być pacyficzny. Super smakuje np. z kremowym puree i kalafiorem smażonym na maśle. W razie jakichkolwiek problemów z przygotowaniem potrawy, piszcie komentarze 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na ryby i owoce morza znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dzień dobry,
    czy warto łososia zamarynować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem? Czy kalafiora należy najpierw podgotować a później usmażyć?
    Pozdrawiam

    • Cześć,

      łosoś nie wymaga długiego marynowania. Możesz go zamarynować w ostatniej chwili. Kalafiora możesz podgotować kilka godzin wcześniej i podsmażyć przed podaniem np. kiedy łosoś będzie się piekł.

      Pozdrawiam

Sprawdź również