X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyRybyWalentynki

Łosoś pieczony z sosem z suszonych pomidorów. Przepis krok po kroku

 

Łosoś pieczony z sosem z suszonych pomidorów. Przepis krok po kroku

 

Są takie połączenia smaków, które pasują do siebie idealnie, jakby były dla siebie stworzone. Tak właśnie jest z łososiem i suszonymi pomidorami, komponują się doskonale i niewiele im więcej trzeba do szczęścia. Potrawa którą Wam dzisiaj polecam to taki swoisty „samograj”: Łosoś pieczony z sosem z suszonych pomidorów.

 

 

Składniki dla 2 osób:

300 g filetu z łososia

1 kawałek imbiru wielkości korka od wina

2 ząbki czosnku

1/2 papryczki chilli 

3 łyżki oliwy z oliwek

1/2 cytryny

sól

Sos:

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

6-8 kawałków suszonych pomidorów

300 ml śmietanki 30% UHT

sól, pieprz

 

Na początku zwróć uwagę czy łosoś nie ma pozostawionych łusek i ości. Podziel filet na dwa równe kawałki. Piekarnik rozgrzej 220°C.

 

Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego. Imbir obierz, pokrój w słupki. Czosnek przekrój na połówki, chilli posiekaj w plasterki. Obłóż łososia składnikami, obtocz w oliwie, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą. Wstaw do piekarnika w górnej jego części, piecz 10 minut.

 

W czasie gdy piecze się łosoś przygotuj sos. Posiekaj czosnek, suszone pomidory pokrój w paski. 

 

Na oliwie z oliwek delikatnie podsmaż czosnek. Następnie wlej śmietanę, dodaj suszone pomidory. Gotuj na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Łososia podałem z puree ziemniaczanym, sosem z suszonych pomidorów i podsmażonym na maśle kalafiorem.

 

Łosoś pacyficzny

 

Do dzisiejszego dania wykorzystałem dzikiego łososia. Jest to łosoś pacyficzny z łowiska w okolicy Alaski, posiada certyfikat MSC oznacza, że ryba pochodzi ze stabilnego i dobrze zarządzanego łowiska. Dlatego jego kolor jest tak intensywny a smak bardzo wyraźny i czysty. W połączeniu z sosem z suszonych pomidorów musiało wyjść coś pysznego i wyszło.

 

Tworzywo które nie chłonie zapachów

 

Ryby często pojawiają się w  moim domowym menu, czy w naszym bistro. Można z nich wyczarować niezwykłe cuda na talerzu. Jedynym nieprzyjemnym aspektem jest zapach, który często pozostaje na dłuższy czas w kuchni. Szczególnie newralgiczna jest deska do krojenia, która przenika nieprzyjemnym zapachem i ciężko jest się go pozbyć. Na szczęście znalazłem na to rozwiązanie 🙂 Powierzchnia na której obrabiam ryby powinna być pozbawiona porów, w których mogą gromadzić się resztki i rozwijać bakterie. Tworzywo nie powinno chłonąć zapachów i być łatwe do czyszczenia. Wszystkie te warunki spełnia granit i deska do krojenia wykonana z tego materiału.

 

Istotny atrybut

 

Odkąd zaopatrzyłem się w deskę do krojenia z granitu sprawianie ryb nie jest dla mnie problemem. Dodatkowo deska posiada silikonowe nóżki, dzięki temu nie porusza się po blacie i łatwiej skupić się na pracy. Jest bardzo ważne przy obróbce mięsa nie tylko ryb, ale każdego mięsa. Z resztą zawsze uważałem, że oprócz dobrego warsztatu i solidnego noża, deska do krojenia jest bardzo istotnym atrybutem w kuchni. Deska do krojenia z granitu to strzał w 10. Dobrze się na niej pracuje i doskonale czyści, Nie wspominając o solidnym wykonaniu. Dodatkowo często wykorzystuję deskę do krojenia jako na przykład jako tacę do podania serów lub wędlin. Polecam zaopatrzyć się w taką perełkę, link sklepu znajdziecie TUTAJ.

 

Jeżeli planujecie zaskoczyć Waszą drugą połówkę pyszną romantyczną kolacją, łosoś pieczony z sosem z suszonych pomidorów poleca się z całego serca. Możecie dowolnego łososia, nie musi być pacyficzny. Super smakuje z kremowym puree i kalafiorem  smażonym na maśle. W razie jakichkolwiek problemów z przygotowaniem potrawy, piszcie komentarze 🙂

 

Jeżeli chcecie się zapoznać z innymi produktami z granitu to zapraszam TUTAJ

 

SMACZNEGO!!!

 

 

 

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również