X

Czego szukasz?

Przepis

Wielkanoc już za pasem. Co znajdzie się na moim świątecznym stole??? Nie może zabraknąć żurku, mazurka i oczywiście jajek faszerowanych. Te przygotuję na bazie najlepszych wiejskich jaj od mojego dziadka Benka. A z Wami podzielę się przepisem na cudowne farsze w trzech odsłonach.

 

Jajka faszerowane na trzy sposoby.

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g łososia 
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka majonezu (ja użyłem majonezu Roleskiego )
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka przetnij na pół, wyjmij żółtka, następnie przełóż je do miski. Łososia drobno posiekaj, dodaj skórkę z cytryny oraz majonez. Rozdrobnij blenderem na jednolitą masę bez grudek, aby łatwo było napełniać jajka z rękawa cukierniczego. Farsz dopraw solą i pieprzem. Następnie miejsca po żółtkach wypełnij nadzieniem, najwygodniejszy i najbardziej efektowny jest rękaw cukierniczy. Udekoruj, ja użyłem kawioru i koperku.

Jajka faszerowane ziołami

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu (ja użyłem majonezu Roleskiego z naturalnym miodem zamiast cukru)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka przetnij na pół, następnie wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Dodaj posiekane zioła i majonez. Rozdrobnij blenderem na jednolitą masę bez grudek, aby łatwo było napełniać jajka z rękawa cukierniczego. Farsz dopraw solą i pieprzem. Miejsca po żółtkach wypełnij nadzieniem, najwygodniejszy i najbardziej efektowny jest rękaw cukierniczy. Udekoruj łososiem wędzonym i posiekanym szczypiorkiem.

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3 jajka na twardo
  • 1 łyżka majonezu (ja użyłem majonezu Roleskiego z miodem zamiast białego cukru)

Przygotowanie:

Pieczarki opłucz i przetrzyj ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w pół plasterki, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, kiedy zmięknie dodaj pieczarki. Smaż około 5 minut, aż cała woda odparuje. Jajka przetnij na pół, wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Dodaj ostudzone pieczarki z cebulą i majonez. Rozdrobnij blenderem na jednolitą masę bez grudek, aby łatwo było napełniać jajka z rękawa cukierniczego. Farsz dopraw solą i pieprzem. Miejsca po żółtkach wypełnij nadzieniem, najwygodniejszy i najbardziej efektowny jest rękaw cukierniczy. Udekoruj listkami natki pietruszki.

Kolorowe jajka faszerowane sprawią, że twój Wielkanocny stół będzie wyglądał wyjątkowo. Każdy wariant wyróżnia się innym intensywnym aromatem ziół, pieczarek i wędzonego łososia. Aby podkręcić smak farszu użyłem majonezu na miodzie, który ma swojej ofercie marka Roleski. Ten rodzaj majonezu bez wątpienia idealnie komponuje się ze składnikami farszów. Dodatkowo ma „czystą etykietę”, czyli nie posiada w składzie konserwantów, glutaminianu sodu oraz GMO.

Zachęcam do wypróbowania przepisu na jajka faszerowane, będziecie nimi zachwyceni. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Na wszystkie będę odpowiadał na bieżąco 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook

Więcej pysznych pomysłów na wielkanocne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dziękuję za odpowiedź.Zapomniałam jeszcze zapytać o jajka. Boję się surowych żółtek,a tym bardziej,że będą jeść dzieci. Jakaś rada? Wystarczy polać wrzątkiem?

  2. Przepraszam,że w tym miejscu pytam o paschę,ale nie widzę miejsca przy przepisie żeby dodać komentarz. Chodzi mi o twaróg czy może to być twaróg półtłusty krajanka?Dziękuję i pozdrawiam.

Sprawdź również