Przepis
Składniki
- 1 średnia golonka (najlepiej przednia) na osobę
Bejca
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 20 ml oleju
Do gotowania
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka przypraw: gorczycy, kminku i kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta rozmarynu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu
- sól
Sposób przygotowania
Cebulę rumienimy na łyżce smalcu, czosnek przekrawamy i razem ze zrumienioną cebulą, pozostałymi ziołami i przyprawami wrzucamy do osolonego wrzątku. Wkładamy golonkę tak, aby była przykryta wywarem. Gotujemy przez godzinę. Podgotowaną i ostudzoną golonkę wyjmujemy z wywaru i ostrym nożem robimy nacięcia na skórze. Z podanych składników przygotowujemy bejcę, którą smarujemy mięso. Golonki nabijamy na rożen i pieczemy na grillu elektrycznym lub węglowym przez około 90 minut, od czasu do czasu smarując resztą bejcy. Podajemy z chlebem i tartym chrzanem.
Czasami robię golonkę na grillu. Ale zawijam ją w folię i dopiero na koniec opiekam bez folii
Właśnie przygotowuję golonkę według tego przepisu. Nie mogę się doczekać efektu. Uwielbiam przepisy Kuronia
Golonka wyszła wspaniała!