Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina
Wieprzowina z grilla po meksykańsku
Składniki
- 200 g polędwiczki wieprzowej lub schabu na 0sobę
Bejca
- pół łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta zmielonego kminku
- 30 ml oleju
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso dzielimy na dwa kotlety, które delikatnie zbijamy dłonią lub tłuczkiem przez folię spożywczą. Z podanych składników przygotowujemy bejcę: czosnek drobno siekamy, mieszamy z olejem i z przyprawami. Kotlety smarujemy z obu stron bejcą i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny. Grillujemy po 10 minut z każdej strony, smarując je resztkami bejcy. Podajemy z guacamole i sałatką z różnokolorowej fasoli.