Przepis
Ryby
Morszczuk z jarzynami
Składniki
- 700 g filetów z morszczuka
- 300 g porów (tylko białych części)
- 200 g świeżych pomidorów
- 125 ml śmietany 18-22%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- 50 ml oleju
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Pory czyścimy i kroimy w krążki. Filety kroimy na kawałki, oprószamy solą i mąką. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Rybę zdejmujemy, dolewamy resztę oleju i wkładamy na patelnię pokrojone pory. Gdy będą miękkie dodajemy pomidory i dusimy razem kilka minut. Następnie dolewamy śmietanę, sok z cytryny oraz przyprawy, mieszamy. Na koniec dodajemy rybę i dusimy razem na małym ogniu przez 5 minut. Przed podaniem możemy posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.