X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePizza

Mini pizza z szynką i pieczarkami

Mini pizza z szynką i pieczarkami to przepis który moje córki uwielbiają! A z okazji Dnia Dziecka chciałbym się z Wami tym przepisem podzielić! Zachęcam Was również abyście przygotowali to danie razem ze swoimi pociechami z pewnością to będzie dla nich świetna zabawa. Przepis napisałem bardzo dokładnie tak, aby żaden krok nie sprawił Wam problemu. Miłej zabawy. 

MINI PIZZA Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej + odrobina do posypania blatu
  • 320 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Dodatki:

  • 250 g sera np. mozzarella z zalewy
  • 1 opakowanie ulubionej szynki gotowanej 
  • 200 g pieczarek 
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Mini pizza z szynką i pieczarkami

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Drożdże pokrusz do miski. Zalej 100 ml ciepłej wody. Wymieszaj z łyżeczką cukru aż składniki się rozpuszczą. Następnie zaczyn odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczął „pracować”. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: „pracujący” zaczyn, pozostałą wodę, oliwę oraz sól. Następnie wyrabiaj ciasto aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Krok 2:

Pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Podsmaż na oleju, aż zmiękną i staną się rumiane. Następnie grzyby odstaw do przestudzenia.

Krok 3:

W rondelku rozgrzej oliwę. Podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wlej passatę pomidorową dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.  

Krok 4:

Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 8 równe części. Każdą kulkę ciasta rozciągnij ręcznie na kształt koła o średnicy 15 cm. 

Na koniec placki posmaruj sosem pozostawiając czyste brzegi. Następnie posyp pokrojoną szynką, kawałkami sera mozzarella i podsmażonymi pieczarkami.

Krok 5:

Tak przygotowane mini pizze piecz 12 minut w 230°C z funkcją termoobiegu.

Mini pizza z szynką i pieczarkami

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Trzymam rękę na pulsie i z pewnością odpowiem na wszystkie niezwłocznie.

Po więcej przepisów np. na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Chciałbym abyś była/był na bieżąco z moimi przepisami, dlatego zapraszam na Facebook i dołącz również do mojej Grupy na FB!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również