Ciasta i ciastka
Sernik truskawkowy z owocami sezonowymi
Truskawki! Wszędzie truskawki i inne drobne owoce, cudownie! Więc korzystajmy z nich, bo szybko zniknął. Robi się coraz cieplej, więc dzisiaj przychodzę do Was ze słodką ochłodą. Sernik truskawkowy na zimno z owocami sezonowymi. Delikatnie kremowy, z galaretką pełną pysznych truskawek. Jestem pewna że truskawkowy sernik na zimno umili Wam gorące dni.
SERNIK TRUSKAWKOWY Z OWOCAMI SEZONOWYMI
Składniki:
(Tortownica 18 cm, wysokość 9cm)
- 1 kg sernika twarogowego
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 galaretki truskawkowe
- 550 ml wody
- 300 g drobnych owoców sezonowych np. truskawki, maliny, borówki
Sernik truskawkowy z owocami sezonowymi
Sposób przygotowania:
Krok 1:
2 galaretki zalej 250 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj. Następnie galaretkę odstaw niech przestygnie.
Krok 2:
Do misy miksera włóż twaróg sernikowy, cukier i esencję waniliową, miksuj do połączenia składników. Następnie w czasie miksowania dodaj wystudzoną, ale jeszcze nie gęstą galaretkę. Powstałą masę przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstaw do lodówki. Po 2 godzinach sprawdź, czy masa zastygła, jeśli tak możesz ułożyć owoce i zrobić warstwę galaretki.
Krok 3:
Ostatnią galaretę zalej 300 ml wrzątku i wymieszaj, aż się dokładnie rozpuści. Następnie odstaw do przestygnięcia. W tym czasie pokrój większe owoce na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości.
Krok 4:
Gdy ciasto się schłodzi ułóż owoce, następnie wylej zimną, ale nie gęstą galaretkę. Galaretę nalewaj na owoce delikatnie po łyżce, niech wolno spływa na ciasto. Wstaw deser do lodówki, aby galaretka zgęstniała.
Sernik truskawkowy z owocami sezonowymi
Jeśli chcesz być na bieżąco z naszymi Kuroniowymi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<