Ciasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartek
Jak zrobić ciasto na patyku ( Cake Pops )
Mamo zrobisz mi ciasto na patyku? One były takie pyszne! Usłyszałam od Zosi po powrocie z urodzin swojej koleżanki. Oczywiście jak tylko kupię specjalne formy. Przyznam się wam, że na kilka tygodni zapomniałam na śmierć o tych ciastkach, aż do wczoraj kiedy wpadły mi w oko foremki do ciastek kulek Cakepops ZOBACZ TU.
Po powrocie do domu zakasałam rękawy i zabrałam się do pracy. Na początku przejrzałam internet w poszukiwaniu najlepszego receptury na ciasto na patyku, ale w prawie każdym przepisie podstawowym składnikiem było upieczone ciasto czekoladowe, którego oczywiście na daną chwilę nie miałam. Bardzo mi zależało, aby ciasteczka na patyku czekały na Zosię po powrocie z przedszkola. Stwierdziłam, że rewelacyjnym pomysłem będzie stworzenie własnych babeczek.
Ciasto na patyku. Przepis krok po kroku:
Do przygotowania tych smakołyków potrzebujemy:
- 80 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka L
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Wszystkie składniki oprócz masła mieszamy mikserem do połączenia składników.
Następnie dodajemy 60 g rozpuszczonego masła.
Miksujemy ok 5 minut do uzyskania puszystej masy.
Gotowym ciastem wypełniamy jedną część formy i przykrywamy ją drugą tą z dziurkami. Dobrze jest zamkniętą formą stuknąć o blat, aby uwolnić ze środka pęcherzyki powietrza. Tylko trzeba to zrobić dosyć mocno, ale z wyczuciem 😉 Ciasta wystarczy na 24 ciastka. Ustawiamy piekarnik na 190°C grzanie ” Góra-dół”
Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw formę do piekarnika dziurkami do góry i piecz 15 minut.
Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej dowolną czekoladę. Dobrze jest dodać odrobinę ok 50 ml słodkiej śmietany, aby masa była rzadsza wtedy łatwiej będzie nam oblewać ciastka na patyku.
Ciastko na patyku dobrze jest przed nadzianiem ciastka zmoczyć patyczek w czekoladzie,
a następnie schłodzić w lodówce. Mamy wtedy pewność, że ciasto nie spadnie z patyczka.
Po schłodzeniu dowolnie je ozdabiamy. Ja użyłam kolorowych posypek, pokruszonych orzechów laskowych i wiórków kokosowych.
Smacznego!
Skróconą wersję mojego przepisu znajdziecie tu –> CIASTO NA PATYKU
Witam przepis jest na ile popsów?
Około 18 z tego co pamiętam 🙂
Dziękuję 🙂
Witam, mam pytanie co to za miseczka w ktorej stygna ciastka z patyczkami?
Nata,
To ceramiczny pojemnik na jajka 🙂
Coś takiego: https://allegro.pl/oferta/pojemnik-na-jajka-stojak-ceramiczny-kuchenny-6-jaj-7723465564
Witam, super pomysl. Nie mam duzego doswiadczenia w pieczeniu wiec prosze wybaczyc jesli to glupie pytanie- ale po co màka ziemniaczana? Czy wyjdzie bez?
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi 😉 Ciastka na patyku mają okrągły kształt a mąka ziemniaczana lepiej absorbuje wilgoć i sprawia, że trzymają swój kształt oraz nie kleją się do formy. Ziemniaczaną mąkę można zastąpić kukurydzianą lub ryżową. Bez tych mąk może nie wyjść, szkoda byłoby wysiłku.
Pozdrawiam 🙂
Gdzie można kupić takie foremki?
Ja swoją kupiłam w Ikei, ale są również w większych sklepach z akcesoriami kuchennymi lub na allegro.
Spadła mi pani z nieba, za tydzień urodziny córki, zrobię dla dzieciaków, bedą zachwyceni. A przy okazji, będę miała z córka extra zabawę Uwielbia pomagać mi w kuchni, a w szczególności przy słodkościach
To zupełnie tak jak moja 5cio latka też pomaga w kuchni szczególnie przy słodkościach Bardzo mi miło, że Cię zainspirowałam! Córeczce życzę wszystkiego najlepszego!
Dziękuje w imieniu córeczki
Super! W czwartek będę robiła dla syna na urodziny na pewno skorzystam z przepisu!
Ewa świetny pomysł. Dzieciaki będą zachwycone GWARANTUJE I życzę udanego przyjęcia. 100 lat!
Dziekuje za przepis.Na pewno skorzystam.Musze sie tylko zaopatrzyć w foremki.
Te foremki są już dostępne w wielu sklepach i nie kosztują wiele. Więc naprawdę polecam. Pozdrawiam
Ależ smakowicie wyglądają te ciasteczka. Coś wspaniałego!!!
Dziękuję Ewo za miłe słowo! Pozdrawiam