X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaRóżne przepisyTłusty czwartek

Jak zrobić ciasto na patyku ( Cake Pops )

Mamo zrobisz mi ciasto na patyku? One były takie pyszne! Usłyszałam od Zosi po powrocie z urodzin swojej koleżanki. Oczywiście jak tylko kupię specjalne formy. Przyznam się wam, że na kilka tygodni zapomniałam na śmierć o tych ciastkach, aż do wczoraj kiedy wpadły mi w oko foremki do ciastek kulek Cakepops ZOBACZ TU

Po powrocie do domu zakasałam rękawy i zabrałam się do pracy. Na początku przejrzałam internet w poszukiwaniu najlepszego receptury na ciasto na patyku, ale w prawie każdym przepisie podstawowym składnikiem było upieczone ciasto czekoladowe, którego oczywiście na daną chwilę nie miałam. Bardzo mi zależało, aby ciasteczka na patyku czekały na Zosię po powrocie z przedszkola. Stwierdziłam, że rewelacyjnym pomysłem będzie stworzenie własnych babeczek.  

Ciasto na patyku. Przepis krok po kroku:

Ciastko na patyku

 

Do przygotowania tych smakołyków potrzebujemy:

  • 80 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka L
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
Ciastko na patyku

Wszystkie składniki oprócz masła mieszamy mikserem do połączenia składników.

Ciastko na patyku

Następnie dodajemy 60 g rozpuszczonego masła. 

Ciastko na patyku

Miksujemy ok 5 minut do uzyskania puszystej masy. 

Ciastko na patyku

Gotowym ciastem wypełniamy jedną część formy i przykrywamy ją drugą tą z dziurkami. Dobrze jest zamkniętą formą stuknąć o blat, aby uwolnić ze środka pęcherzyki powietrza. Tylko trzeba to zrobić dosyć mocno, ale z wyczuciem 😉 Ciasta wystarczy na 24 ciastka. Ustawiamy piekarnik na 190°C grzanie ” Góra-dół”

Ciastko na patyku

Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw formę do piekarnika dziurkami do góry i piecz 15 minut. 

Ciastko na patyku

Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia. 

Ciastko na patyku

W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej dowolną czekoladę. Dobrze jest dodać odrobinę ok 50 ml słodkiej śmietany, aby masa była rzadsza wtedy łatwiej będzie nam oblewać ciastka na patyku. 

Ciastko na patyku

Ciastko na patyku dobrze jest przed nadzianiem ciastka zmoczyć patyczek w czekoladzie,

Ciastko na patyku

a następnie schłodzić w lodówce. Mamy wtedy pewność, że ciasto nie spadnie z patyczka.

Ciastko na patyku

Po schłodzeniu dowolnie je ozdabiamy. Ja użyłam kolorowych posypek, pokruszonych orzechów laskowych i wiórków kokosowych.  

Smacznego! 

Skróconą wersję mojego przepisu znajdziecie tu –> CIASTO NA PATYKU

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Witam, super pomysl. Nie mam duzego doswiadczenia w pieczeniu wiec prosze wybaczyc jesli to glupie pytanie- ale po co màka ziemniaczana? Czy wyjdzie bez?

    • Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi 😉 Ciastka na patyku mają okrągły kształt a mąka ziemniaczana lepiej absorbuje wilgoć i sprawia, że trzymają swój kształt oraz nie kleją się do formy. Ziemniaczaną mąkę można zastąpić kukurydzianą lub ryżową. Bez tych mąk może nie wyjść, szkoda byłoby wysiłku.

      Pozdrawiam 🙂

  2. Spadła mi pani z nieba, za tydzień urodziny córki, zrobię dla dzieciaków, bedą zachwyceni. A przy okazji, będę miała z córka extra zabawę Uwielbia pomagać mi w kuchni, a w szczególności przy słodkościach

Sprawdź również